Start van hoofdcontent

Stad

nl

AEB reageert verontwaardigd op berichten over 'anarchie' op de werkvloer

23 augustus 2019, 12.52 uur · Aangepast 25 augustus 2019, 08.03 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Sabotage, machtsstrijd en een 'verziekte cultuur' op de werkvloer. (Oud-)medewerkers van het Afval Energie Bedrijf (AEB) hebben in het FD een boekje opengedaan over hun ervaringen bij het bedrijf. Een woordvoerder van het AEB zegt zich niet te herkennen in de berichtgeving en noemt het artikel van 'teleurstellend niveau'.

Volgens de ingewijden die het FD gesproken heeft, was er bij het AEB geen sprake van structureel 'achterstallig onderhoud'. Ze beweren dat de vier verbrandingslijnen zelfs niet stilgelegd hoeven te worden. Recente technische rapporten en een keuring van AEB's verzekeraar zouden dat bewijzen. Ook zou er sprake zijn van 'anarchie op de werkvloer'.  

'Speculeren met mensenlevens'
Woordvoerder Kees Verhagen erkent weliswaar dat er iets moet gebeuren aan de bedrijfscultuur, maar is het verder niet eens met de inhoud van de berichtgeving. Vooral de suggestie dat het achterstallige onderhoud aan de verbrandingsovens slechts als 'rookgordijn' wordt gebruikt om de machtsstrijd op de werkvloer te verhullen, schiet in het verkeerde keelgat.

Lees ook: 'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB'

Verhagen: 'Het besluit om vier van de zes verbrandingslijnen te sluiten is genomen om de veiligheid van de werknemers te beschermen en zorgvuldig gevalideerd', zegt hij tegen AT5. 'Als je dat op basis van anonieme bronnen in twijfel trekt, speculeer je met mensenlevens.'

Gemeente
De gemeente - de enige aandeelhouder van het AEB - wil niet reageren op de vermeende 'verziekte cultuur' in het bedrijf. 'AEB is als zelfstandig bedrijf verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. De gemeente heeft daarin geen rol', zegt een woordvoerder. 

Wel laat de gemeente een extern onderzoek uitvoeren naar de oorzaken en achtergronden van de ontstane situatie bij AEB.