Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Waterspelen op Marineterrein: 'Het gaat om de hoeveelheid salto's'

23 augustus 2019, 20.56 uur

Het Marineterrein is dit hele weekend het podium van de eerste Amsterdamse Waterspelen. Van Extreme Diving en Tobbedansen, tot het Amsterdams kampioenschap bommetje; alle niet-doorsnee watersporten zijn er te vinden, en iedereen is vrij om mee te doen.

Van de allerkleinsten tot de echte daredevils, iedereen is welkom bij de Amsterdamse Waterspelen voor een sprong in het water. Twee keer per dag wordt er een kampioenschap bommetje gehouden. Voor onder die veertien jaar en voor iedereen boven de veertien jaar. 

Bommetje
De kleine Romeo vindt het wel een beetje spannend om van zo'n hoogte te springen, maar hij heeft een 'al heel vaak een bommetje gedaan, dus hij gaat gewoon een bommetje doen.' En haalt met zijn sprong ook nog eens 94 decibel, wat op dat moment het hoogst behaalde van de dag was. 

X-divers
Ook de professionals wagen een sprong. Het is een soort vrije stijl van het schoonspringen. 'Het liefst van torens, zo hoog en zo stoer mogelijk, vertelt x-diver Sebas van Baarsen. Volgens x-diver Ken Leeflang zit er een beetje Capoeira en free runnen in. 'Het gaat om de hoeveelheid salto's en hoe tof het eruit ziet.'

Voor organisator Igor Sorko is het spektakel een droom die werkelijkheid wordt. 'Vorig jaar op een zomeravond zaten we hier en zagen we iedereen zwemmen. Toen dachten wat we nou echt missen is "Ter land, ter zee en in de lucht". Het moet een waterspektakel zijn.'

De Waterspelen zijn nog het hele weekend op het Marineterrein. Verder zijn er op het terrein lessen zeilen en kanoën, waterpolowedstrijden, synchroomzwemdemonstraties en op zaterdagavond een tobbedanswedstrijd vanaf een schans.