Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Testtram op vernieuwd traject Amstelveenlijn

24 augustus 2019, 10.19 uur · Aangepast 24 augustus 2019, 16.45 uur · Foto: Amstelveenlijn

Kunnen tram 5 en spitstram 6 maandag weer rijden op het vernieuwde traject van de Amstelveenlijn? Dat wordt dit weekend na een grote zomeroperatie van zes weken grondig getest.

Met een testtram werd vanochtend voor het eerst over het vernieuwde traject gereden. 'Een heel spannend testweekend', noemde omgevingsmanager Harold Topper het afgelopen week. Niet alleen het spoor, maar vooral ook alle elektronische systemen moeten weer naar behoren functioneren. 'Het blijft spannend tot het laatste moment.'

De zomerwerkzaamheden kenden een stroeve start: de graafwerkzaamheden bij Zonnestein konden niet op tijd beginnen door problemen met het grondwater en bij Uilenstede werd asbest ontdekt. Daardoor is het nog niet zeker of de lift bij het laatstgenoemde station na het weekend alweer werkt.

Metamorfose
De grootste metamorfose is bij de Amstelveense kruispunten Kronenburg en Zonnestein te zien. Daar verdwijnt de tram zo'n tien meter onder straatniveau. Het autoverkeer gaat daar straks via een rotonde overheen.

Hoewel de trams binnenkort weer naar Amstelveen rijden, zijn de werkzaamheden nog verre van voltooid. Het hele project, waarvoor in totaal 300 miljoen euro is uitgetrokken, moet eind 2020 klaar. Dan gaat de vernieuwde Amstelveenlijn, de opvolger van de voormalige lijn 51, op het traject door naar Amstelveen Westwijk.