Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Op de Uitmarkt terug naar Batavia met een VR-bril

25 augustus 2019, 16.37 uur

De Uitmarkt loopt alweer langzaam op z'n eind, maar wie er nog rondloopt, kan toch het een en ander zien. Ook de provincie Noord-Holland staat met een paviljoen op het terrein. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld meedoen met een quiz of met een Virtual Reality-bril terug naar Batavia.

Zo zijn er uitvindingen van nu en uit de Gouden Eeuw te bewonderen. 'We willen steeds meer de geschiedenis laten zien. We proberen toe te werken naar een completer beeld van de Gouden Eeuw', zegt gedeputeerde Zita Pels. 

'We laten graag zien wat de provincie allemaal doet op het gebied van cultureel erfgoed, en ook wat er allemaal te vinden is in onze provincie voor moois.'

Pels is pas sinds kort gedeputeerde. Ze wil de provincie graag duurzamer en diverser maken. Eén droom heeft ze niet, maar ze vindt wel dat de wereld mooier en beter kan. Pels denkt dat iedereen iets kan bijdragen en hoopt mensen te motiveren om eventueel ook de politiek in te gaan.

Lees ook: Provincie bij Uitmarkt: Slimme technologie zorgt voor betere verkeersveiligheid

Start cultureel seizoen
De Uitmarkt begon vrijdag en duurt tot en met vandaag. Het evenement is de start van het nationale culturele seizoen. De afgelopen dagen waren er voorstellingen op het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark.

Vanavond wordt het evenement afgesloten met de Musical Sing-a-Long. Dat is traditioneel het einde van de Uitmarkt.

NH/AT5