Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boetes, borden en rondvaartboten met oortjes; zo moet overlast op het water worden teruggedrongen

28 augustus 2019, 13.33 uur · Aangepast 28 augustus 2019, 15.02 uur

Op zonnige dagen varen er duizenden bootjes door de grachten. Rondvaartboten, motorboten, luxe sloepen en waterfietsen. Maar dit levert naast plezier ook een hoop overlast op.

De bootjes en hun opvarenden produceren vaak nogal wat lawaai. 'Je weet natuurlijk dat het hoort bij wonen op het water, maar de boten met subwoofers geven heel erg veel lawaai', zegt een woonbootbewoonster op de Prinsengracht in AT5's Amsterdam Informeert.

Om die geluidsoverlast tegen te gaan is de gemeente een campagne gestart. Langs het water hangen borden met een mannetje in een boot met zijn vinger voor zijn mond. 'Geen lawaai op het water, boete 140 euro' staat er te lezen.

Met de campagne wil de gemeente voorkomen dat bewoners aan de grachten te veel overlast hebben van de boten. De laatste jaren is het aantal boten op de Amsterdamse grachten flink toegenomen. Er zijn meer rederijen bijgekomen en ook kunnen veel sloepen verhuurd via internet. En meer drukte betekent meer overlast en dus meer klachten

12+ regel
Naast de boetes voor geluidsoverlast heeft de gemeente eind mei ook de zogenoemde 12+ regel ingesteld. Dat houdt in dat je zonder vergunning niet met meer dan 12 personen plus de schipper mag varen. Veel buurtbewoners vinden dat een goede maatregel en merken dat het zijn vruchten afwerpt. 'Je merkt nu al dat het rustiger wordt op het water', vertelt een bewoner van een woonboot tegenover de Westerkerk. Zo mag je maar 6 kilometer per uur varen op de grachten en geen versterkte muziek aan boord hebben. 

Op rondvaartboot met oortjes
Ook de rondvaartboten hebben maatregelen genomen om geluidsoverlast tegen te gaan. Bart, schipper op een rondvaartboot, zegt dat hun klanten aan boord oortjes in hebben om zo naar het verhaal van de schippers te luisteren. Ook worden veel rondvaartboten omgebouwd naar elektrisch, dat geeft minder lawaai en minder vervuiling. Sommige rederijen hebben uitsluitend elektrische bootjes.

Meer over varen in Amsterdam
Meer over varen en vaarregels in Amsterdam lees je op amsterdam.nl/varen