Politiek

NL
V

Wethouder Moorman verbaasd over interne verbouwing Haga Lyceum

27 augustus 2019, 11.47 uur

Onderwijswethouder Marjolein Moorman is verbaasd dat het Cornelius Haga Lyceum zelf een interne verbouwing in gang heeft gezet om het ruimteprobleem van de school op te lossen.

De gemeente had het Haga Lyceum na een uitspraak van de rechter een alternatief geboden: een deel van de leerlingen kon na de vakantie terecht in het schoolgebouw in Bos en Lommer, waar tot voor kort Het Reinaert in was gevestigd. Directeur Soner Atasoy noemde het aanbod van de gemeente 'een dolksteek'.

Lees ook: Haga Lyceum vindt zelf oplossing voor ruimtegebrek: verbouwing in school

'Niet op de hoogte'
Moorman: 'We bieden in het belang van de leerlingen het Haga een goed gebouw, omdat we willen dat kinderen de ruimte hebben om te leren. Daarmee voldoen we ook aan de onderwijshuisvestigingsverplichting. Van deze verbouwing waren nog niet op de hoogte. We zullen de situatie bestuderen.'

Volgens Atasoy was het onmogelijk om op korte termijn op twee locaties les te gaan geven, omdat hij nooit zo snel een geschikte locatiedirecteur zou kunnen vinden. Intussen heeft Atasoy het huidige gebouw nabij station Sloterdijk anders ingedeeld, waardoor er vijf nieuwe ruimtes zijn ontstaan.

'Verre van ideaal'
De brandweer heeft de nieuwe situatie nog niet beoordeeld. Toch is de school vandaag gewoon begonnen. De schooldirecteur bestempelt de oplossing als verre van ideaal. De rechter oordeelde in juli dat de school terecht geen financiering van de gemeente kreeg voor een uitbreiding van 2200 vierkante meter. Via een gang naar de Raad van State hoopt hij toch een groter gebouw te kunnen afdwingen.

De school rekent erop dat er dit schooljaar, dat vandaag begint, zo'n 150 tot 180 nieuwe leerlingen bij komen, waardoor het totaal zou uitkomen op meer dan 300 scholieren. De gemeente gaat van een lager aantal uit. Overeenstemming over de uitbreiding konden de school en de gemeente daardoor bepaald niet vinden.

Dossier
Het Cornelius Haga Lyceum is van alle scholen in Amsterdam misschien wel het vaakst in het nieuws geweest. We snappen het als je de draad een beetje kwijt bent. Hier valt te lezen hoe het ook alweer allemaal zit.