Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kaagbaan twee weken dicht: meer geluidsoverlast voor Amsterdammers

29 augustus 2019, 14.51 uur · Aangepast 29 augustus 2019, 16.27 uur

De Kaagbaan op Schiphol is van 1 tot en met 15 september dicht voor onderhoudswerkzaamheden. Vliegtuigen zullen andere banen gebruiken en daardoor vaker over de stad vliegen.

De Kaagbaan moet onder meer dicht omdat de baanmarkering wordt vernieuwd. 'Waar mogelijk wordt baanverlichting door duurzame ledverlichting vervangen', laat Schiphol weten. Ook worden er voorbereidingen getroffen om een extra taxibaan over de snelweg A4 aan te leggen.

Lees ook: Helena stapelgek van vliegtuiglawaai: 'Officieel bestaat de overlast niet'

Schiphol zegt de 'periode van overlast' zoveel mogelijk te beperken door de verschillende werkzaamheden tegelijk uit te voeren. Vliegtuigen die normaal gesproken de Kaagbaan zouden gebruiken, zullen de komende twee weken van de Aalsmeerbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan gebruikmaken.

Voor nachtelijke vluchten zal 'bij voorkeur' gebruik worden gemaakt van de Zwanenburgbaan. Toch is er ook een ontheffing aangevraagd om 'indien noodzakelijk' voor het starten gebruik te maken van de Buitenveldertbaan en voor het landen van de Oostbaan.

Lees ook: Binnenstadbewoners 'knettergek' van laagvliegende vliegtuigen

De luchthaven vraagt omwonenden die klachten of vragen hebben over de werkzaamheden zich te melden bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), dat kan telefonisch op 020-6015555. Ook zegt Schiphol dat de planning van de werkzaamheden door het weer en 'operationele verstoringen' nog kan veranderen.