Start van hoofdcontent

Stad

nl

Activisten Lutkemeerpolder protesteren met oogstfeest tegen gedwongen vertrek

1 september 2019, 11.15 uur · Aangepast 1 september 2019, 14.25 uur

Het is vanaf vandaag einde verhaal voor de tuinen van Lutkemeer. De gemeente wil hier in de polder namelijk starten met de bouw van een bedrijventerrein, maar daar een de actiegroep fel op tegen. De activisten moeten hun spullen pakken en vertrekken, maar hielden gisteren als protest een oogstfeest om aan te tonen hoe vruchtbaar de grond is.

Dat de komst van het bedrijventerrein een eind zal maken aan de Lutkemeerpolder gaat de groep activisten erg aan het hart. 'Het is gewoon hele mooie kleigrond, nergens anders te vinden in Amsterdam. Ik vind niet dat dat opgeofferd moet worden', zegt een activist tegen NH Nieuws. Op het feest werden er net geoogste pompoenen, bieten, mais en rode kool in de strijd gegooid om te protesteren tegen het opgelegde vertrek. 

Mooi contrast
Het protestfestival vindt activist Idriss Nor niet meer dan logisch: 'Ik vind het een mooi contrast. Zij vinden dat we weg moeten, dus wij proberen hier zo veel mogelijk mensen naar toe brengen. Zodat we ons verhaal kunnen vertellen. Namelijk: dit zijn de redenen waarom de polder moet blijven.'

Lees ook: Zorgboerderij De Boterbloem moet vóór februari vertrekken

Nog veel oogsten
Wat de verdere plannen zijn van de actiegroep is nog niet duidelijk. Maar de strijd lijkt nog niet gestreden. 'Je moet vertrouwen blijven hebben in je zaak. Anders kun je beter meteen inpakken en dat gaan we niet doen', zegt de activiste standvastig, om er lachend aan toe te voegen: 'We moeten ook nog heel veel oogsten.'

Ook Idriss geeft zich nog niet gewonnen: 'Dit gaat niet over een gerechtelijk bevel over een klein stukje land, dit gaat over een idee. Daar moet je voor blijven vechten.' De activisten gooien de handdoek dus nog niet in de ring. Of ze vandaag daadwerkelijk vertrekken is nog maar de vraag.