Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zes aanhoudingen bij ontruiming Lutkemeerpolder

2 september 2019, 20.20 uur · Aangepast 2 september 2019, 21.57 uur

De politie heeft vandaag zes activisten aangehouden, die weigerden te vertrekken uit de Lutkemeerpolder. De activisten - die protesteren tegen de komst van een groot bedrijventerrein - werden vanochtend al gesommeerd te vertrekken.

Toen vanmiddag duidelijk werd dat de actievoerders echt niet vrijwillig zouden vertrekken, begonnen agenten zich voor te bereiden op de daadwerkelijke ontruiming. Tientallen activisten werden daarbij verwijderd.

Vastgeketend
De actievoerders deden er alles aan om te voorkomen dat de ontruiming snel ging. Een aantal van hen moest aan handen en voeten worden weggevoerd, terwijl andere activisten vastgeketend zaten aan speciaal voor de ontruiming opgerichte houten barricades. 

Lees ook: Politie sommeert actievoerders Lutkemeerpolder te vertrekken, maar ze willen niet

Uiteindelijk werden er vanmiddag vier mensen gearresteerd. Twee andere activistenvolgden later, omdat ze nog vastgeketend zaten. Daar kwam een speciale eenheid aan te pas.  

Polder behouden
De Lutkemeerpolder werd ontruimd omdat de gemeente hier een groot bedrijventerrein gaat bouwen. Activisten proberen al jaren te voorkomen dit doorgaat, omdat zij de polder willen behouden zoals hij is. 

Lawaai bij de Stopera
Een groep demonstranten is enkele uren na de ontruiming nog naar de Stopera getrokken om, middels een lawaaidemonstratie, vandaag nog één keer de aandacht te trekken van de Amsterdamse politiek. 

Ze zouden het gebouw zijn binnengedrongen door over beveiligingspoortjes te klimmen, maar zijn kort daarna door beveiliging en politie weer het gebouw uitgezet.