Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Wie zijn de jonge talenten die kans maken op de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019?

4 september 2019, 14.58 uur · Aangepast 5 september 2019, 12.18 uur

Filmmaker Sam de Jong, kunstenaar Raquel van Haver en sociëteit Sexyland maken dit jaar kans op het winnen van de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimuleringsprijs. Vlak na hun nominatie stelden zij zich voor aan AT5.

'Mijn films gaan over jongeren die een plek proberen te vinden in een samenleving waarin popcultuur toonaangevend is en die niet van een hele veilige thuissituatie komen', vertelt Sam de Jong.

De Jong debuteerde in 2015 met zijn bewierookte film 'Prins'. Deze coming-of-age-film werd gefilmd in Amsterdam Noord en gaat over de jonge Ayoub die tijdens zijn zoektocht naar zijn vader meegezogen wordt in de onderwereld. Zijn tweede lange speelfilm 'Goldie' ging dit voorjaar in première, over een jonge danseres en haar heftige bestaan in de Bronx in New York.
 
De wereld aan tafel
'Het is eigenlijk gewoon iets alledaags wat ik zie als ik de deur uitstap. Daar gaat mijn werk over: het universele, het menselijke wat ons samenbrengt rond de tafel'. Raquel van haver stormde afgelopen jaar de Nederlandse kunstwereld binnen. Binnen één jaar won ze de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst én kreeg ze een solo-expositie in het Stedelijk Museum.

Naast haar artistieke kwaliteit prijst de jury haar positie als rolmodel. Ze woont en werkt al jaren in de Bijlmer en laat zien wat je kunt bereiken als je vasthoudt aan je eigen wortels en visie.  
 
Eerbetoon aan de amateur
'Het is dus elke dag iemand anders die een programma heeft, van Ronnie Flex tot de buurtbingo van Ron de Groot. En die ken je niet, maar dat hoort erbij', legt initiatiefnemer Arthur van Beek uit. Sexyland is een club annex kunstproject in Amsterdam Noord en is 365 dagen per jaar open.

Elke dag is er iemand anders die het programma verzorgt. En dat kan echt elke Amsterdammer zijn. Dit levert een enorm diverse programmering op met steeds weer ander publiek. De kracht van Sexyland is de laagdrempeligheid. 'Onze grootste kracht is onze onprofessionaliteit', benadrukt mede-initiatiefnemer Aukje Dekker.
 
Wat krijgt de winnaar?
De Stimuleringsprijs bestaat uit een bedrag van € 35.000 en een schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé. De winnaar wordt op 15 oktober bekend gemaakt.

Even voorstellen
De komende weken stelt AT5 alle genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst aan je voor. De portretten zijn terug te zien op AT5.nl/kunstprijs.