Start van hoofdcontent

Stad

nl

Is een verkoopverbod op lachgas wel haalbaar? 'Ik zie geen nieuwe mogelijkheden'

4 september 2019, 21.44 uur

Met het dreigen met een boete van honderdduizend euro voor lachgasverkoper Deniz Üresin, opende de burgemeester gisteren de jacht op de lachgashandel. Maar houdt zo'n dwangsom juridisch stand? AT5 vroeg het aan strafrecht- en bestuursrechtsadvocaat Geert-Jan Kruizinga: 'Ik lees hierin geen nieuwe vondst of mogelijkheden.'

Juridisch gezien is de handel in lachgas een lastige kwestie. Het gebruik ervan is niet strafbaar en sinds 2016 valt het middel niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Op die manier is lachgas vrij te verkopen. 

De gemeente denkt nu toch gronden te hebben gevonden om de verkoop te verbieden. Dat gaat dan voornamelijk over het verkopen zonder vergunning in de openbare ruimte, óók als de bestelling en de geldtransactie online plaatsvinden. En precies dat laatste raakt aan de maas in de wet waarbinnen verkopers als Üresin claimen te handelen. Zij zeggen te opereren als bestel- en bezorgdienst.    

'Controle is lastig'
Strenger controleren of bestellingen daadwerkelijk worden geplaatst lijkt advocaat Kruizinga dan ook de enige mogelijkheid. Maar omdat het lachgas zélf niet illegaal is, zal dat niet gemakkelijk worden.

'Als de koop van lachgas geen strafbaar feit is, zijn de kopers geen verdachten', licht Kruizinga toe. 'Dus dat betekent niet dat de politie allerlei opsporingsmethodes tot de beschikking heeft. De politie mag iemand wel verzoeken om in z'n telefoon te kijken, dat mogen jij en ik ook, maar is er geen verplichting om dat dan te tonen aan de politieagent.' 

Lees ook: Lachgasverbod bij demonstratie Stopera: 'We gaan toch gewoon ballonnen uitdelen'

Deniz was gisteren de eerste lachgasverkoper die een dwangsom opgelegd kreeg, maar die gaat daar niet zomaar in mee. 'Ik ben gewoon legaal aan het ondernemen. Ik ga naar de rechter', was zijn reactie. 

Kat-en-muisspel
Wie er nou gelijk heeft? Dat is de vraag. Het is nu wachten op rechtszaken en vooral op minister Grapperhaus. De minister van justitie en veiligheid is al langer een verbod op lachgas aan het onderzoeken. 

Volgens advocaat Kruizinga is dat een goede zaak. 'Het lijkt me voor iedereen beter als er algemeen beleid komt. Dan maak je misschien ook een einde aan dit kat-en-muisspel... waarbij ik overigens niet van tevoren kan inschatten welke kant het opgaat.'