Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Meerdere bedrijven geïnteresseerd in aandeel AEB'

5 september 2019, 08.05 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Er wordt nog altijd gezocht naar een oplossing voor de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). De voorkeur van de gemeente zou inmiddels uitgaan naar de verkoop van een gedeelte van het bedrijf. Meerdere partijen hebben al interesse getoond, zo meldt het FD.

Vertegenwoordigers van het Duitse afvalconcern Remondis 'lopen de deur plat', vertellen bronnen aan de krant. Maar ook de investeringsmaatschappij Waterland zou azen op aandelen in het AEB. 

Voor de gemeente - op dit moment nog de enige aandeelhouder - kan dat een pleister op de wonden zijn. Daarmee ontloopt de stad mogelijk een fikse rekening van zo'n 50 tot 100 miljoen.

Lees ook: Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

De kosten lopen bovendien nog elke dag op. Zolang de vier ovens stilstaan, zou het AEB ongeveer een half miljoen per dag verliezen. 

Ongunstig
De omstandigheden voor een verkoop lijken dan ook vrij ongunstig. Niet alleen vanwege de hoge rekening, maar bovendien omdat er veel onzekerheid bestaat op de afvalmarkt. 

Zo wil het kabinet een heffing invoeren op de import van afval. De ovens van het AEB werden de afgelopen jaren deels met buitenlands afval gevuld. Als dat niet meer rendabel is, dan valt er jaarlijks 1.5 miljoen ton afval weg. En dat heeft een negatief effect op het verdienmodel. 

Duurzaam
Toch lijkt dat de bedrijven niet te weerhouden om in te stappen. Het is nog wel onduidelijk met welke bieder de gemeente uiteindelijk in zee gaat en onder welke voorwaarden dat dan zou gebeuren. 

De Duitsers hebben bijvoorbeeld veel ervaring met duurzaamheid en recycling, meldt het FD. Daarmee zouden ze 'hoge ogen gooien bij het groene bestuur'. Aan de andere kant heeft Waterland veel kennis van de Nederlandse afvalsector. In 2013 kocht de investeringsmaatschappij afvalbedrijf Attero, dat vorig jaar weer van de hand werd gedaan. 

Lees ook: Gemeente en banken schieten AEB met miljoenen te hulp

De gemeente en het AEB willen nog geen commentaar geven.