Misdaad

Aantal incidenten met vuurwapens verdubbeld

5 september 2019, 10.42 uur · Aangepast 5 september 2019, 10.56 uur · Foto: Stock

Whatsapp

Het aantal incidenten met vuurwapens is in de afgelopen drie jaar verdubbeld in de stad. Dat blijkt uit cijfers die de Regionale Recherche van Amsterdam op verzoek van NRC heeft verzameld.

In 2017 stond het aantal geregistreerde incidenten met vuurwapens nog op 37. In het lopende kalenderjaar gaat het al om 75 incidenten, zo meldt de krant. De trend is nog sterker zichtbaar bij het aantal handgranaatincidenten. Dat is bijna verdriedubbeld, van zes naar vijftien incidenten. 

Moorden
Vooral het aantal moorden - juridisch soms gekwalificeerd als doodslag- is enorm gegroeid. In 2017 ging het om vijf moorden, dit jaar zijn er tot nu toe al vijftien moorden gepleegd. Dat terwijl het aantal liquidaties, na een piek in 2015 en 2016, juist is teruggelopen. 

Lees ook: Partijen vragen om anonieme wapeninleverpunten

Daarnaast is vuurwapengeweld gestegen wat betreft beschietingen van horecagelegenheden, woningen en bedrijfsgebouwen. 

Zorgwekkend
Zorgwekkende cijfers, vindt Olivier Dutilh (hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Amsterdam). 'Ik ben blij dat het aantal liquidaties terugloopt, maar helaas zien we die trend niet op andere terreinen.' Het toenemende vuurwapengeweld zegt volgens hem iets over hoe eenvoudig de wapens te verkrijgen zijn. 

Lees ook: Dodelijk tot vijftig meter en spotgoedkoop: 'Granaat al te krijgen voor vijf euro'

'De groei van het aantal vuurwapenincidenten hangt samen met conflicten in het drugsmilieu', stelt Dutilh.'Naarmate het gebruik toeneemt en normaliseert, wordt er meer geld verdiend in de onderwereld. En dat leidt tot conflicten die worden beslecht met vuurwapens. Dat verband is onmiskenbaar een heel groot probleem.'

Lees ook: De stad is klaar met het schietgeweld, maar wat kunnen we doen? 

Vuurwapenbezit
Opvallend is dat het aantal registraties van vuurwapenbezit juist is gedaald. In 2018 heeft de politie 208 gevallen van vuurwapenbezit geregistreerd. Dat was minder dan in 2017, toen ging het nog om 214 gevallen. 

Whatsapp