Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lage opkomst bij demonstratie tegen verbod op lachgas

5 september 2019, 20.18 uur · Aangepast 5 september 2019, 23.20 uur

Slechts een handjevol mensen zijn vanavond naar de Stopera gekomen om te demonstreren tegen een mogelijk verbod op de verkoop van lachgas. Lachgasverkoper Deniz Üresin heeft de actie georganiseerd omdat hij - uiteraard - tegen zo'n verbod is. Op de actie zijn meer journalisten dan demonstranten afgekomen.

Üresin, eigenaar van Ufogas, kondigde eerder deze week aan dat hij 20.000 ballonnen met lachgas uit wilde gaan delen tijdens de demonstratie van vandaag. Waarschijnlijk had hij zelf ook gerekend op wat meer aanwezigen.

De gemeente heeft dat verboden 'vanwege een realistische kans op wanordelijkheden' en dreigde Üresin een boete van 25.000 euro op te leggen als er toch lachgas aanwezig was tijdens de protestactie. Hij heeft vandaag dan ook geen lachgasballonnen bij zich. 

Lees ook: Lachgasverkoper Deniz Üresin deelt tóch geen ballonnen uit bij demonstratie

Boetes
Burgemeester Femke Halsema kondigde deze week aan de verkoop van lachgas aan te pakken. De boetes op de verkoop van lachgas kunnen oplopen van 95 euro tot een ton. Desondanks zei de ondernemer gisteren na een gesprek op het stadhuis gewoon door te willen gaan met de verkoop.

Lees ook: Gemeente opent jacht op lachgasverkopers, boete kan oplopen tot een ton

Dankzij een maas in de regelgeving verkoopt Ufogas, het bedrijf van Üresin, al maanden lachgas op straat. Daar is eigenlijk een vergunning voor nodig. Maar omdat de ondernemer juridisch bezorger is en geen verkoper, kon er niet tegen worden opgetreden.