Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eindelijk grote stappen voor het Buikslotermeerplein: 'Volgend jaar ziet het er hier heel anders uit'

7 september 2019, 15.16 uur

15 jaar lang werd er plan na plan gemaakt voor het Buikslotermeerplein in Noord. Het zou hét nieuwe centrum van Amsterdam moeten worden, het zou de binnenstad moeten verlichten van het toerisme en Boven 't Y zou een regionaal winkelcentrum moeten worden. Daar kwam allemaal niets van, met verloedering en leegstand tot gevolg. Maar nu lijkt er dan toch eindelijk nieuw leven het plein ingeblazen te worden.

Wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) geeft nu aan dat het gebied de komende tijd flink op de schop gaat. Dat er problemen zijn, is ook bij haar zeer duidelijk: 'Ik snap het als winkeliers denken van: "wanneer gebeurt er nou eens wat?"'. Lang zullen ze die vraag niet meer hebben, aangezien er nu al grote stappen worden gemaakt; te beginnen met een gloednieuwe bioscoop met twaalf zalen, die eind november de deuren opent.

Lees ook: Plannen voor regionaal winkelcentrum Buikslotermeerplein gestrand

De bioscoop is bijna symbolisch te noemen, aangezien het gebouw het enige ook écht uitgevoerde plan is van de afgelopen 15 jaar: 'Fantastisch! Het gaat gewoon echt gebeuren. Je kan het zien, echt ontzettend goed', vertelt Margot van Erck, assistent-manager van bioscoopfirma Euroscoop Amsterdam. In de hoop meer mensen te trekken naar het plein kunnen Noorderlingen niet alleen naar de film, maar komen er onder andere ook restaurants.

Lees ook: Wordt Noord het nieuwe 'centrum' als straks de Noord/Zuidlijn rijdt?

'Je loopt een soort DDR binnen'
Ook Frank Reijgwart, eigenaar van Boekhandel van Noord, ziet de veranderingen graag tegemoet. Wel vindt hij dat het winkelcentrum er, vergeleken met de omgeving eromheen, nog héél goed van af komt. De leegstand ziet hij wel, maar hij vindt dat dat niet uniek is voor Boven 't Y: 'Ook op het Rokin staat binnenkort een rijtje leeg. Met de omgeving moet veel meer gebeuren. Als je het metrostation uitkomt zoals het nu is, loop je een soort DDR binnen. Dat moet beter', vertelt Reijgwart. 

Heel veel details van de plannen zijn nog niet bekend. Van Doorninck wil deze namelijk samen met winkeliers en omwonenden bedenken; zo komt er op het plein een productiehuisje te staan waar iedereen binnen kan lopen met ideeën. Wel is duidelijk dat een groot deel van het gebied tussen Station Noord en het winkelcentrum op de schop gaat: 'Het Waddenviaduct en het parkeerdek gaan weg. Daardoor komt hier een prachtige openbare ruimte met een cultuurhuis. Het is een hele mooie entree naar het winkelcentrum toe. Volgend jaar ziet dit er heel anders uit!'.