Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Zeeburgia viert 100-jarig bestaan tegen Ajax: 'Onze band is nu nog sterker'

7 september 2019, 15.50 uur · Aangepast 7 september 2019, 16.00 uur

Het is een wedstrijd die naar eigen zeggen nog nooit werd verloren: Klassiek Zeeburgia tegen Klassiek Ajax. Dit keer werd er gevoetbald op de velden in de Watergraafsmeer ter ere van het 100-jarig bestaan van Zeeburgia. Onder meer Sjaak Swart, Daphne Koster en Freek de Jonge haalden hun voetbalschoenen uit de kast. 

De twee clubs, die hemelsbreed nog geen 5 kilometer van elkaar liggen, hebben al tientallen jaren een sterke band. Met 100 spelers die uiteindelijk van Zeeburgia naar de landskampioen overstapten - van wie 35 spelers uiteindelijk een profcontract tekenden- kan je de club uit Oost eigenlijk wel 'de hofleverancier' van Ajax noemen. Een paar spelers staan David Endt, oud-teammanager van Ajax, nog goed bij: 'Bijvoorbeeld Stanley Menzo, die hier speelde en naar Ajax ging. Met Mike Kolf als één van de grote roergangers in het verhaal. Daar neem ik mijn petje voor af'.

'Band is nu nog sterker'
Mike Kolf, hoofd jeugdopleiding Zeeburgia, ziet dat die band net zo sterk is als vroeger: 'Ik denk dat het nu zelfs nog sterker is dan in de jaren '80. Het is professioneler, maar ook de hulp en de kennis die ze met ons delen is van onschatbare waarde.' 

'Hier zie je een BVO, een profclub, de beste van Nederland, Ajax, die met de beste amateurclub van Nederland een deal heeft over kennis, spelers en samenwerking', vertelt voorzitter Marianne van Leeuwen.

Lees ook: Honderd jaar oude Zeeburgia krijgt penning van de stad

'We laten het aan anderen over om te zeggen hoe goed Zeeburgia is, maar het is ook goed als dingen zo overduidelijk zijn dat je het ook benoemt. Dat is alleen maar mooi. Het geeft waardering waarvan we vinden dat we het verdienen', vertelt Roger Karamat Ali, hoofd operationele zaken, trots.