Stad

NL
V

Aantal ernstige ongelukken met snorfietsers gedaald sinds verbanning naar rijbaan

9 september 2019, 17.20 uur · Foto: Charlie Lou

Sinds snorfietsers niet meer op het fietspad mogen rijden, is het aantal ernstige ongelukken flink gedaald. Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Zo werden van april tot en met 13 augustus 10 ernstige ongelukken met snorfietsers geregistreerd door de politie, tegenover 53 vorig jaar. Ook onder fietsers is een afname van ongelukken zichtbaar, meldt de wethouder. Bij bromfietsers is geen daling te zien.

Kritiek
Op 8 april dit jaar ging de langverwachte maatregel in: snorfietsers werden van de meeste fietspaden in de stad naar de rijbaan verbannen. Ook moesten ze verplicht een helm op. De maatregel viel bepaald niet bij iedereen in goede aarde. Sommigen vreesden dat de verkeersveiligheid juist achteruit ging. 

Lees ook: AT5 turft: 36 procent van de snorscooters houdt zich niet aan de regels

Een uitgebreide evaluatie komt eind dit jaar. Maar Dijksma laat nu al weten dat het aantal ongelukken sinds de maatregel is gedaald. Die daling is volgens de gemeente niet volledig toe te schrijven aan de verplaatsing van de snorfiets. 'Maar het beeld dat er een gevaarlijker verkeerssituatie zou zijn ontstaan, herkennen we op basis van deze cijfers in ieder geval niet', schrijft Dijksma. 

Overtreding
Eerder concludeerde AT5 dat weliswaar het merendeel van de snorfietsers zich aan de regels houdt, maar dat ook een aanzienlijk deel er niks van aantrekt. Bij een steekproef in augustus telde AT5 129 scooters, waarvan 47 in overtreding waren. Zij riskeren een boete van 95 euro.