Stad

NL
V

Studenten VU racen met 122 kilometer per uur op fiets door Nevadawoestijn

10 september 2019, 11.30 uur · Foto: Bas de Meijer

Een team van vrouwelijke studenten van de VU en de TU Delft heeft in Amerika het snelheidsrecord op de fiets verbroken. In de Nevadawoestijn wist fietscoureur Rosa Bas een snelheid van 122,12 kilometer per uur te halen. Het oude record stond op 121,8 kilometer per uur.

Het record werd gereden met een speciaal door de universiteiten ontwikkelde ligfiets. Naast de aerodynamische vorm kreeg de fiets een speciaal aandrijvingssysteem en bijzondere banden. 

Voor de Nevadawoestijn werd gekozen vanwege de grote hoogte, waardoor de luchtweerstand minder is. Het record werd gereden op een tien kilometer lange weg. Op die manier hadden de fietscoureurs voldoende tijd om op snelheid te komen, een korte recordsprint te trekken en om daarna ook weer af te remmen.

'Mensen inspireren'
Leanne van Bentem van het studententeam vertelt: 'We zijn een heel jaar bezig geweest om deze ligfiets te ontwerpen. Ook is er een voorselectie geweest welke atleet het wereldrecord zou moeten verbreken. Uiteindelijk is dat Rosa Bas geworden. Zij heeft het wereldrecord verbroken'.

Van Bentem voegt er aan toe dat het vooral leerzaam was voor de studenten die meewerkten aan het project. 'Ons doel was mensen te inspireren wat je allemaal kunt met menskracht. Dat is denk ik wel gelukt.'