Whatsapp

Ajax

Brute mishandelingen en grote ravage in Glasgow: 15 Ajaxfans voor de rechter

10 september 2019, 17.12 uur · Aangepast 10 september 2019, 18.40 uur

Vier jaar na de ernstige ongeregeldheden in het centrum van de Schotse stad Glasgow, moeten vijftien Ajaxfans voor de rechter verschijnen. Ze worden ervan verdacht meerdere personen zwaar te hebben mishandeld, voorafgaand aan een voetbalwedstrijd van Ajax tegen Celtic.

Ajax nam het die avond op tegen de ploeg uit Glasgow tijdens een Europa League-duel. De supporters waren naar Schotland afgereisd, om de wedstrijd van 26 november 2015 te kunnen zien. 

Meerdere fans begaven zich voorafgaand aan de wedstrijd in de buurt van de straat Gallowgate, waar meerdere kroegen zijn gevestigd. Op verzoek van de Schotse en Britse autoriteiten is het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland een onderzoek gestart. Dat onderzoek leidt nu dus tot een rechtszaak waarin het OM de vijftien supporters van ernstige mishandelingen en vernielingen verdenkt.

Lees ook: [Video] Beelden opgedoken van grote vechtpartij tussen Ajax- en Celtic-fans

Onder meer Hoops Bar in Glasgow werd aangevallen. AT5 sprak nadien met de eigenaar Neil O’Donnell van de kroeg, die zelf ook gewond was geraakt. 'Ik ben behoorlijk van slag. Droevig en bang dat zoiets bij mij in mijn kroeg kan gebeuren', vertelde hij toen. 

Grote vernielingen
De politie stond die dag al op scherp. Twee jaar daarvoor waren er namelijk ook al grote ongeregeldheden uitgebroken op de Dam, voorafgaand aan een wedstrijd tussen Ajax en Celtic. Daarbij raakten ook agenten gewond.

Lees ook: Celticfans gewond na bestorming cafés door Ajax-aanhang: 'Ze stampten op m'n hoofd'

Toch konden de Schotse agenten niet voorkomen dat het in 2015 misging in Glasgow. Meerdere pubs, een patatzaak en enkele voertuigen liepen door vernielingen behoorlijke schade op. 

Stokken en flessen
Naast Hoops Bar werd ook de Emerald Isle Bar aangevallen. Het OM denkt dat ook dit het werk was van dezelfde groep Ajacieden. Ze zouden daarbij zware voorwerpen hebben gebruikt; waaronder stokken, een metalen staaf, stenen, bierglazen en flessen.

Ook een patatzaak moest het ontgelden. Bovendien werd de achterruit van een auto ingeslagen, andere voertuigen zijn waarschijnlijk bekogeld. 

Lees ook: Ajax- en Celtic-fans opgepakt op Dam

Maar daar bleef het niet bij. De eigenaar van Hoops Bar, een portier en enkele gasten werden met de zware voorwerpen bestookt en werden ze geslagen, gestompt en geschopt. 

Schotse media
'Een tot in de details geplande aanval, waar zo'n 40 gemaskerde Nederlandse hooligans aan mee deden', omschreef de Schotse media de incidenten. Ze spraken met de 37-jarige O'Donnell, op wiens hoofd herhaaldelijk werd gesprongen. Pas toen de politie kwam, zouden de daders zijn gestopt. 

Ook een elektricien kreeg het zwaar te verduren. Hij werd een heel eind door de straat gesleept en vervolgens door 30 mensen in elkaar getrapt. Uiteindelijk werd de man kilometers verderop gevonden. Hij zat onder het bloed. 'Iemand zou beschuldigd moeten worden van poging tot moord', stelde de elektricien later tegenover de Schotse pers. 

Zwaar letsel
Naar schatting zijn er in totaal zo'n acht mensen slachtoffer geworden van de mishandelingen. Al verwacht het Openbaar Ministerie (OM) dat er ook nog onbekende mensen gewond zijn geraakt. Het gaat onder meer om een man van 60 jaar, wiens identiteit verder niet is achterhaald. Hij zou zijn geslagen met een wandelstok.

De slachtoffers waarover wél meer bekend is, blijken in elk geval zwaar letsel opgelopen te hebben. Dit varieert van sneeën in het gezicht tot aan ernstige botbreuken. 

Kaak hersteld met platen en schroeven
Bij enkele slachtoffers hebben de verwondingen nog grotere gevolgen gehad. Zo liep bareigenaar O’Donnell een gebroken kaak op. Deze moest worden hersteld met drie metalen platen, zes schroeven en zestien hechtingen. Hij had daarnaast een hersenschudding en heeft nog steeds een verlamde zenuw in zijn gezicht. 

Een bezoeker van een van de bars ging naar huis met een kapotte kin, een gebroken jukbeen en een misvormd gebit. 

Nu pas
Behoorlijk ernstige verwondingen, toch komt de zaak nu pas voor. Dat komt onder meer omdat de Schotse autoriteiten de strafvervolging in 2017 heeft overgeheveld naar Nederland.

Het OM moest daarna nog maar liefst zestien verdachten horen, waarbij de zaak tegen een van hen inmiddels is geseponeerd. Bovendien was er weinig ruimte in de agenda om een zitting te kunnen plannen. 

Regiezitting
Daardoor staan de Ajaxfans pas zo'n vier jaar na dato voor de rechter. De eerste zitting vind plaats op donderdag 19 september. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogenaamde regiezitting, waarbij bepaald wordt hoe het proces wordt ingedeeld.

Lees ook: Ajax - Celtic weinig populair in Schotland: 1100 kaarten teruggestuurd

23 tot 56 jaar
Het gaat nu in totaal om vijftien verdachten, die een leeftijd hebben van 23 tot 56 jaar. Vijf van hen komen uit Amsterdam; anderen komen onder meer uit Kerkdriel, Culemborg en Assen. 

Ze worden allemaal van dezelfde vergrijpen verdacht. Opmerkelijk detail is dat een van de verdachten ook vast zat in een Londense cel na rellen rondom de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax, in de halve finale van de Champions League. 

Advocaten
Een van de advocaten laat in een reactie op de zaak weten het dossier 'vrij rommelig' te vinden. 'Het dossier komt uit Glasgow en heeft een hele andere structuur', vertelt advocaat Johan Mühren. 'Dat is naar het Nederlands vertaald.'

Uit het dossier moet blijken dat er geweldsdelicten zijn gepleegd. 'Maar ik kan de beelden en de verdachte personen nog niet aan elkaar koppelen.' Mühren wil daarom twee rechercheurs als getuige oproepen, die in Glasgow aan de zaak hebben gewerkt.

Het verzoek zal ingediend worden tijdens de regie zitting. 'Kijk, het is duidelijk dat er gevochten is. Maar het is wat mij betreft nog niet duidelijk door wie.'

Whatsapp