Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Ondernemers willen van Noord het 'Industrial District' maken om toeristen te trekken

10 september 2019, 19.53 uur · Aangepast 10 september 2019, 20.06 uur

Een toeristische trekpleister op het Buikslotermeerplein, een promenade langs het IJ én een grote internationale marketingcampagne. Op deze manier moet Noord volgens ondernemersvereniging Veban aantrekkelijk worden gemaakt voor toeristen.

Gisteren overhandigde de ondernemersvereniging een plan waarin staat dat er in Noord genoeg ruimte is voor toerisme, aan wethouder Udo Kock (D66). Kock reageerde enthousiast, maar coalitiepartij SP was bijzonder kritisch. Fractievoorzitter Erik Flentge noemde het 'onbestaanbaar, onzinnig en onverantwoord' om meer toerisme te trekken.

Lees ook: SP bijt van zich af: plan voor meer toerisme in Noord is 'onbestaanbaar'

Volgens Veban is het plan wel degelijk realistisch. 'We zeggen niet dat er meer toeristen moeten komen. Maar als je toeristen wil spreiden, dan liggen er in Noord nog kansen en mogelijkheden', zegt voorzitter Rob Post. Wel stelt hij dat er geen toeristische attracties in 'gemiddelde woonwijken' in Noord moeten komen.

Prioriteiten
In het plan geeft Veban zes prioriteiten. Zo zou Noord met een internationale campagne gepromoot moeten worden als rauw, stoer en industrieel. De infrastructuur naar het stadsdeel moet worden verbeterd. Veban stelt een IJ-promenade voor en een toeristische attractie op het Buikslotermeerplein. 'Als het Van Gogh uit z'n jasje groeit op de plek waar ze nu zitten, zou het een perfecte optie zijn om in Noord te hebben', grapt Post.

Lees ook: Eindelijk grote stappen voor het Buikslotermeerplein: 'Volgend jaar ziet het er hier heel anders uit'

Vooral het pleidooi voor een internationale campagne is opvallend. Toen de I Amsterdam-letters de Van der Pekbuurt in juli aandeden, werd er meteen een protestactie georganiseerd. En enkele weken later werden ze in brand gestoken. Uiteindelijk werden de letters vervroegd weggehaald door de gemeente. 

Volgens Post was dit gewoon vandalisme.

Te druk
Bewoners van Noord reageren verschillend op het plan, zo blijkt uit een rondgang. 'Het is beter dat ze niet komen, anders wordt het echt druk', zegt een jongetje. Een ander: 'Het is fijn als je toeristen de stad kunt laten zien, Noord is ook Amsterdam.'