Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Sterke salafistische invloeden bij zeker negen onderwijsorganisaties in de stad'

10 september 2019, 22.15 uur · Foto: Wikimedia

Amsterdam telt zeker negen onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden. Daar wordt kinderen onder meer geleerd zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en Nieuwsuur. Zij identificeerden in Nederland vijftig onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden, waarvan er dus negen in Amsterdam zitten.

Eerder waarschuwde de AIVD al over de toename van salafistische invloeden in het islamitisch onderwijs in Nederland. Burgemeester Halsema kondigde vorig jaar aan geen toenadering te zoeken met salafistische organisaties. Ze wil daar niet mee samenwerken.

Lesstof
De twee media kregen lesstof in handen van de El Tawheed-moskee in West. In een Arabisch stencil dat voor de lessen wordt gebruikt, wordt aan kinderen uitgelegd hoe zij hun vrienden moeten uitkiezen. 'Wees alleen bevriend met een gelovige', staat daar op. 

Lees ook: Halsema wil geen samenwerking met salafistische organisaties in anti-radicaliseringsbeleid

Ook krijgen kinderen een multiplechoicevraag over wat de straf is voor iemand die zich inlaat met zwarte magie. De leerlingen kunnen kiezen tussen zweepslagen, stenigen en doden met een zwaard. Dat laatste antwoord wordt als goed gerekend. 

'Ongelovigen doden'
Bovendien bleek uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur dat in dezelfde moskee een boek wordt aangeraden aan 15-jarigen waarin staat wat de straf is voor degene die niet alle zuilen van de islam erkent. 'Hij moet worden gedood omdat hij ongelovig is', staat er. 

Lees ook: Moet Amsterdam samenwerken met salafisten?

Bij Nieuwsuur reageren politici geschokt. De ChristenUnie en VVD willen de wet laten aanpassen zodat de onderwijsinspectie makkelijker kan ingrijpen. Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich ernstige zorgen over de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs in Nederland, die ook hij ziet groeien.