Stad

OM eist twee jaar cel tegen oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak

11 september 2019, 10.38 uur · Aangepast 11 september 2019, 10.52 uur

Whatsapp

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen Aysel Erbudak, de voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis. Ze wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro aan ziekenhuisgeld.

Volgens het OM liet ze via twee valse facturen één miljoen euro aan een handlanger betalen. Met dat bedrag financierde ze de aankoop van een zorginstelling in Turkije door haarzelf. Op de facturen stond dat er een voorschot betaald moest worden vanwege de aanschaf van apparatuur voor de afdeling Radiologie. De apparatuur is nooit geleverd.

Lees ook: Oud-directeur Slotervaartziekenhuis gaat schulden 'nooit van mijn leven betalen'

Ook zou ze het ziekenhuis voor 200.000 euro aan aandelen hebben laten kopen. Die aandelen verkocht ze weer en het geld zou ze op eigen rekening en de rekening van haar zoon hebben gestort. Ook dat ziet het OM als verduistering. 'Ze heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat je moet kunnen stellen in iemand van haar positie',  stelde de officier op zitting. 'Bij de verdachte stond haar financieel gewin voorop. Dat is onvergeeflijk.'

Erbudak heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens haar advocaat trad zij in Turkije op namens het Slotervaartziekenhuis. Volgens de advocaat werd het vastgoed in Turkije op haar naam gezet, omdat de Turkse wetgeving dat vereiste. De andere twee ton zou door een fout van het ziekenhuis verkeerd in de administratie zijn beland.

De rechtbank doet op 7 oktober uitspraak.

Whatsapp