Politiek

Halsema: vertrek wethouder Kock verrassing voor college

11 september 2019, 10.14 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

Het vertrek van wethouder Udo Kock (D66) komt als een verrassing voor de overige leden van het college van burgemeester en wethouders. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Ook zouden er volgens het college juridische risico's kleven aan het toekomstplan van Kock voor het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB).

Halsema zegt dat de inhoudelijke motivatie van Kock niet als een verrassing komt. De wethouder, verantwoordelijk voor onder andere Deelnemingen, en de overige wethouders staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de toekomst van het AEB. Kock wilde het bedrijf volledig privatiseren, de overige wethouders willen zover niet gaan.

Risico's
Het college zegt het voorstel van Kock, gezien zijn portefeuille, wel te begrijpen. 'Vanwege onder andere juridische risico's wordt dit plan niet gesteund door de meerderheid van het college', schrijft Halsema.

Lees ook: Wethouder Udo Kock (D66) stapt op na ruzie over toekomst AEB 

Volgens de burgemeester geeft het college grote prioriteit aan het vinden van een financieel duurzame en publieke verantwoorde oplossing voor het AEB. 'De raad wordt daarover zo snel mogelijk geïnformeerd.' 

EMA
In de brief bedankt Halsema de vertrekkende Kock: 'Onder zijn bezielende leiding is het financiële beleid van de gemeente robuuster geworden en is het begrotingsproces aanzienlijk verbeterd. Ook is mede dankzij hem het Europees Medisch Agentschap naar Amsterdam verhuisd.'

Lees ook: Groene ambities of zo min mogelijk financieel risico: hoe een afvalcrisis leidt tot vertrek van een wethouder

De portefeuilles van Kock worden voorlopig door andere wethouders waargenomen. D66 moet met een voorstel komen voor een opvolger van de wethouder.

Whatsapp