Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dam tot Damloop: ‘Gevolgen voor het verkeer zijn fors’

13 september 2019, 14.53 uur · Aangepast 11 november 2020, 14.53 uur · Door Redactie

Op zondag 22 september is het weer tijd voor Nederlands grootste hardloopevenement tussen Amsterdam en Zaandam; de Dam tot Damloop. Voor een veilig verloop worden diverse tijdelijke verkeersmaatregelen genomen. Verschillende straten worden afgesloten en de auto mag niet overal geparkeerd worden.

'De gevolgen voor het verkeer zijn best fors,' zegt Mijdenwijk. 'In Amsterdam ligt de IJtunnel er tussen 7.00 tot 17.00 uur uit en het centrum is moeilijk bereikbaar. De mensen kunnen wel het centrum verlaten via onder andere de Paleisstraat en daarnaast is het Westerdokseiland ook bereikbaar via de Michiel de Ruytertunnel.' Rond 17.30 uur moet alles weer begaanbaar voor het verkeer. 

Koelbaden 
Maar liefst 45.000 hardlopers staan op 22 september aan de startlijn voor de loop. Er zullen dit jaar langs de route van de Dam tot Damloop opblaasbaden gevuld met ijswater klaar staan. De baden kunnen helpen om bij oververhitting snel af te koelen. Dit om te voorkomen dat er opnieuw dodelijke slachtoffers vallen door oververhitting. 'Dit is het beste middel om een hitteberoerte tegen te gaan,' aldus de event manager van Le Champion Jan Willem Mijdenwijk.

Het initiatief voor de koelbaden is van Joost Fonville. Hij verloor in 2014 zijn zoon aan de gevolgen van een hitteberoerte tijdens de Dam tot Damloop. ‘Vorig jaar is het helaas niet gelukt met de koelbaden,’ vertelt Mijdenwijk. ‘Dit jaar is de primeur. Er komen twee koelbaden bij de finish en op twee plekken langs de route.' Bij ieder koelbad is een begeleidend arts aanwezig. ‘We hopen de koelbaden natuurlijk niet nodig te hebben maar als dat wel zo is, kunnen we ze inzetten,’ aldus Mijdenwijk.

AT5

Van Wandeltocht tot FietsClassic
Naast de Dam tot Damloop is er nog meer te doen in Amsterdam volgend weekend. Op zaterdag doen 16.000 wandelaars mee aan de Dam tot Dam wandeltocht. En daarna rennen 15.000 hardlopers de 5 Engelse Mijl tijdens de Damloop by night. Op zondag fietsen 6.000 fietsers de Dam tot Dam FietsClassic. En 4.000 kinderen doen mee aan de Mini Dam tot Damloop op zondagochtend. 

De omstanders hebben in ieder geval veel zin in de evenementen: 'Het is ieder jaar weer een spektakel dat je echt niet kan missen,' zegt een voetganger. Meer informatie over afsluitingen voor het verkeer vind je hier

Volg alles rond de Dam tot Damloop
45.000 hardlopers gaan zondag 22 september weer van start voor de 35ste editie van de Dam tot Damloop. De lopers starten vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam en finishen na tien Engelse mijl in de Peperstraat in Zaandam. AT5 doet in aanloop naar het evenement uitgebreid verslag met verhalen en video's. Volg alle verhalen via AT5.nl/damloop