Stad

Deel gemeenteraad: 'Omvang salafistische invloeden frustrerend, directe actie vereist'

11 september 2019, 18.26 uur · Aangepast 11 september 2019, 19.16 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

Zeven partijen in de gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de berichtgeving over zeker negen onderwijsinstellingen in de stad die sterke salafistische invloeden hebben.

Dat schrijven Annabel Nanninga (FvD), Marianne Poot (VVD), Nicole Temmink (SP), Johnas van Lammeren (PvdD), Diederick Boomsma (CDA), Don Ceder (CU) en Wil van Soest (PvdO) in een brief. Zij stellen dat de signalen en de omvang volgens het onderzoek zo verontrustend zijn dat er directe actie vereist is. 

Gisteren onthulden NRC en Nieuwsuur dat bij de instellingen aan kinderen wordt geleerd zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

'De berichten over anti-integratief onderwijs zijn niet nieuw, maar de schaal van dit onderzoek en de voorbeelden waarin wordt opgeroepen tot geweld en haat tegen homoseksuelen en andersgelovigen zijn onaanvaardbaar', staat in de brief van de raadsleden.

Lees ook: 'Sterke salafistische invloeden bij zeker negen onderwijsorganisaties in de stad'

De raadsleden willen weten of de gemeente zicht heeft op de omvang en aard van het informeel islamitisch onderwijs in de stad. Daarnaast willen zij weten of veiligheidsdiensten en de gemeente deze docenten in het vizier hebben.

Oproep tot geweld
Naast de onderwijsinstellingen kwam er ook een moskee aan het licht waar meermaals opgeroepen wordt tot geweld in het lesmateriaal. Zo bleek uit het lesmateriaal van de El Tawheed-moskee in West dat kinderen een multiplechoicevraag krijgen over wat de straf is voor iemand die zich inlaat met zwarte magie. De leerlingen kunnen kiezen tussen zweepslagen, stenigen en doden met een zwaard. Het laatste antwoord is het 'juiste'. 

De raadsleden willen weten of de driehoek, bestaande uit burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, tot opsporing en vervolging van de verdachten overgaat.

Onderzoek
Nieuwsuur en NRC identificeerden gisteren vijftig onderwijsorganisaties, waarvan negen in Amsterdam, met sterke salafistische invloeden. De AIVD heeft al eerder gewaarschuwd over de toenemende salafistische invloeden in het islamitisch onderwijs. 

Whatsapp