Politiek

'AEB was bijna verkocht aan recyclebedrijf uit Harderwijk'

12 september 2019, 09.21 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

Oud-wethouder Udo Kock, die gisteren ontslag nam, had het Afval Energie Bedrijf (AEB) bijna verkocht aan afval- en recyclebedrijf Beelen. De rest van het stadsbestuur lag echter dwars.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het bedrijf uit Harderwijk zou alle kosten van de reddingsoperatie zelf betalen. Het ging dan om de reparatie van de vier verbrandingsovens en de reorganisatie. 

Lees ook: Wethouder Groot Wassink over opstappen Kock: 'Volgens mij zie ik geen crisis'

Wekenlang gewerkt
Er zou volgens de krant wekenlang door ambtenaren in het geheim aan de overname zijn gewerkt. Andere wethouders zagen het plan niet zitten, bleek afgelopen dinsdagavond. 

Het stadsbestuur wil het AEB namelijk onderbrengen bij het afvalbedrijf HVC. Dat is ook een overheidsbedrijf en heeft al vestigingen in Zaanstad, Alkmaar en Dordrecht. Betrokkenen schatten de uiteindelijke kosten voor de stad op tientallen miljoenen euro's.

Lees ook: D66 blijft coalitie steunen ondanks vertrek D66-wethouder Kock

Heel erg onverstandig
Vanwege de keuze voor HVC in plaats van Beelen diende Kock gisterochtend zijn ontslag in. 'Ik denk dat de financiële riscio's en het verhoogde risico van de keuze die nu gemaakt wordt echt heel erg onverstandig is', zie Kock in een interview met AT5.

Beelen wilde zowel tegenover het FD als tegenover AT5 niet op de kwestie reageren.

Whatsapp