Stad

NL
V

Hondsrugweg wordt Hondsrugpark; kantorenwijk in Zuidoost gaat radicaal op de schop

14 september 2019, 13.01 uur · Aangepast 11 december 2019, 14.33 uur · Door Redactie

Zuidoost barst van de bouwplannen en staat aan de vooravond van een grote transformatie. AT5's Bouw Woon Leef brengt de projecten deze maand in kaart. Bewoners, bestuurders en ontwikkelaars vertellen over de kansen, maar ook over de gevaren die de nieuwbouw-ontwikkelingen met zich mee brengen.

Binnenkort start de transformatie van de kantorenwijk tussen Arena en Ikea, ook wel Amstel III of Bijlmer West genoemd. De wijk gaat volledig op de schop. Kantoorruimtes maken plaats voor woningen en er komt meer ruimte voor winkels en dienstverlening.

Samenwerken voor een park
De nieuwe gebouwen in Amstel III worden door verschillende bouwpartijen ontwikkeld die in hun eigen tempo bouwen. Gezamenlijk willen deze partijen in het nieuwe Amstel III een park te bouwen; het Hondsrugpark. Dit langgerekte park komt op de plek van de Hondsrugweg.

'Met je buren ga je altijd goed om'
Aan de Karspeldreef is de bouw van twee woontorens afgelopen juli gestart. De 274 huurwoningen van 'Karsp' kunnen naar verwachting in 2022 worden opgeleverd. Robbert Kohsiek van Wonam vertelt voor wie ze de woningen van Karsp bouwen. 'Voor mensen die in Amsterdam wonen, mensen die Amsterdammer willen worden en ik hoop ook mensen uit de Bijlmermeer.' Koshiek staat positief tegenover een voorkeursbehandeling voor mensen die al langer in Zuidoost wonen 'Met je buren ga je altijd goed om. Dus enige voorkeur lijkt me op zijn plaats.'

Lees ook: In Zuidoost biedt nieuwbouw heel veel kansen, 'maar er zijn ook risico's'

Werkruimtes voor ondernemers uit Zuidoost

Bij station Bullewijk zullen kantoren worden gesloopt voor de het woon- werkgebied Spot. In de ontwerpen van de nieuwe woontorens zijn op de begane grond ruimtes gemaakt voor winkels en ondernemers. Loes Driessen van ontwikkelaar Amvest nodigt ondernemers uit Zuidoost uit zich te vestigen in de winkelruimtes van Spot.

'We willen de mensen echt uitnodigen en we hopen dat de mensen aan de andere kant van de Bijlmer deze kant op komen. Er zijn ontzettend veel goede initiatieven daar, die hier hun plek zouden kunnen vinden', aldus Driessen.

Kwartiermakers bovenop de ontwikkelingen
Een aantal creatieven en ondernemers is inmiddels al neergestreken in Amstel III. In een oud kantoorpand aan de Hettenheuvelweg werken de kwartiermakers van de broedplaats Lola Bae. Zij willen met hun neus bovenop de ontwikkelingen zitten, kwartiermaker Rachel Tokromo: 'Zodat ik dat kan delen met mijn buurtgenoten. Ik ben echt van mening dat als je weet wat er speelt, dat je daarop kan anticiperen, dat je kan bewegen.'

Meer Bouw Woon Leef?
Hou de site van Bouw Woon Leef in de gaten voor de aflevering over de nieuwbouwontwikkelingen in Zuidoost en extra content. 

De nieuwste plannen voor het Hondsrugpark worden 21 september het Freezone Festival gepresenteerd