Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema over wapen in ambtswoning: 'Mijn huis is geen publieke plek'

14 september 2019, 16.08 uur · Aangepast 14 september 2019, 16.54 uur

Volgens burgemeester Femke Halsema blijft de kwestie rond de onklaar gemaakte revolver die in de ambtswoning lag een privezaak. 'Mijn huis is geen publieke plek', zegt zij in een reactie op vragen van de oppositie.

Oppositiepartijen Forum voor Democratie, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en Denk kondigden vandaag aan de burgemeester vragen te willen stellen over de zaak. Zo zei VVD-fractievoorzitter Marianne Poot dat het nu geen privekwestie meer is, omdat het wapen in de ambtswoning had gelegen.

Lees ook: Oppositie wil uitleg over wapen in ambtswoning: 'Dit is geen privékwestie meer'

Terughoudend
De burgemeester laat in een reactie aan AT5 weten dat zij uiteraard vragen van de politieke partijen zal beantwoorden, maar wel terughoudend. 'Feit blijft dat zich iets voor deed in mijn privéleven. Het is een privé-woning waar een gezin woont, waar een marktconforme huur voor wordt betaald.'

Op de eerste twee verdiepingen van de ambtswoning zijn ontvangstruimtes, Halsema woont met haar gezin daarboven. 'Dat dit appartement zich op de bovenste verdieping van de ambtswoning bevindt maakt het privéleven van de inwoners niet tot onderwerp van het publieke en politieke debat. Het is aan de politie en het OM om onderzoek te doen.'

Lees ook: Halsema over arrestatie zoon: 'Ik wil dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft'

Juten zak
Gisteren publiceerde de NRC een interview met Robert Oey, de man van Halsema, waaruit bleek dat de revolver van hem was. Hij had het onklaar gemaakte vuurwapen in een juten zak in een la gestopt, waarna de 15-jarige zoon van Halsema het vond en meenam. De tiener werd later door de politie opgepakt in Oost, nadat hij met een vriend een verlaten woonboot was binnengegaan en brandblussers had leeggespoten.

Het debat vindt tijdens de commissievergadering Algemene Zaken, op 26 september, plaats.