Stad

Verbazing over nieuwe informatiestrategie gemeente

14 september 2019, 21.36 uur · Aangepast 15 september 2019, 01.11 uur · Foto: Pixabay

Whatsapp

De gemeente publiceert niet meer standaard alle vergunningsaanvragen die horecabedrijven doen. Op Twitter reageren veel Amsterdammers verbaasd, net als de ChristenUnie en PvdA.

Op deze pagina werden alle bekendmakingen en kennisgevingen van de gemeente van de afgelopen acht weken bekend gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvragen voor vergunningen en ontheffingen en besluiten hierover.

Gegronde reden
Maar sindskort staat er op de pagina: 'Voor horeca worden niet alle aanvragen gepubliceerd. (...) Besluiten worden alleen gepubliceerd wanneer het stadsdeel hier een gegronde reden voor heeft.' 

De tekst leidt tot verontwaardigde reacties. 'Heel veel problemen in Amsterdam met uitwaaierende terrassen, punaises die door horecamedewerkers worden verzet, bij klachten wordt er zelden gehandhaafd. En nu dit!', reageert twitteraar Monica Keyzer.

Ingeperkt
'De informatievoorziening word steeds meer ingeperkt', stelt data-analist Nico van Gog. Een ander spreekt van een 'grof schandaal', nog een ander concludeert: 'Het spelletje wordt steeds smeriger gespeeld'.

ChristenUnie-raadslid Don Ceder heeft de klachten gezien en spreekt van een 'rare gang van zaken'. 'Belanghebbenden moeten kennis kunnen nemen van besluiten en moeten in de gelegenheid gesteld worden om tijdig bezwaar in te dienen. Ik ga hier achteraan.'

Ook PvdA-raadslid Dennis Boutkan gaat om uitleg vragen. 'Transparantie van horeca-aanvragen is hartstikke belangrijk en 'gegronde reden' is nogal een rekbaar begrip.'

Politiek gevoelig
Overigens zouden aanvragen voor waar nog nooit horeca heeft gezeten, aanvragen voor uitbreidingen van terrassen of nieuwe terrassen, exploitaties die wijzigen en 'politiek gevoelige' aanvragen nog steeds door de gemeente worden gepubliceerd.

Whatsapp