Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De liefde voor de Amsterdamse boom: 'Een boom geeft geen stress'

16 september 2019, 14.30 uur · Aangepast 16 september 2019, 14.49 uur

De bomen op de Rozengracht staan op de nominatie om gekapt te worden, wat zorgt voor veel boosheid en verdriet in de buurt . Amsterdammers zijn vaak gek op de bomen die in hun straat staan, het kappen van die bomen zorgt dan ook regelmatig voor protest.

Op de Rozengracht wil de gemeente - in het kader van de verkeersveiligheid - de stoep verbreden. Daarvoor moeten alle bomen op de gracht wijken. Er komen wel nieuwe, maar dat zijn vaak jonge bomen die nog tientallen jaren moeten groeien voor eenzelfde aanblik.

'Waardeloos groenbeleid'
'Ik zou daar ook juridische stappen tegen ondernemen, echt serieus. Met heel groen liefhebbend Amsterdam moeten we de gemeente in gebreke stellen voor dit waardeloze groenbeleid', zegt Elizabeth Plokker, ondernemer uit de buurt. Ook Dani, die al 34 jaar aan de gracht woont maakt zich zorgen. 'Ik sluit me aan bij Elizabeth en ik zou het heel schokkend vinden als dit plan door zou gaan.'

Lees ook: 'Die paar bomen in de binnenstad kappen, ik ben helemaal boos'

Liefdesrelatie
Waarom reageren buurtbewoners zo heftig op de kap van bomen? Is deze intense liefdesrelatie tussen Amsterdammers en hun bomen te verklaren? Volgens Martjet Gerlings wel, zij is omgevingspsycholoog en gespcialiseerd in de relatie tussen mens en omgeving.

Geen stress
'Een boom geeft geen stress. Mensen worden er rustig van', aldus Gerlings. 'De stad wordt steeds drukker en voller. Dat komt ook door verstedelijking en verdichting. De steden worden groter, dus je gaat steeds verder van echte natuur af wonen. Daarom is kleinschalig groen heel belangrijk voor mensen in de stad, een boom is dan eigenlijk het minimum. Daarom houden mensen zich daaraan vast, ook stadmensen.'