Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Fong Leng, Ted Brandsen of Karina Holla: wie wint de Amsterdamprijs voor Bewezen Kwaliteit?

17 september 2019, 12.44 uur · Aangepast 17 september 2019, 13.01 uur

Welk kopstuk uit de kunstwereld krijgt 15 oktober de Amsterdamprijs voor Bewezen Kwaliteit? Ted Brandsen, choreograaf en directeur van Het Nationale Ballet, theatermaker en mimespeler Karina Holla óf modeontwerper Fong Leng? AT5 sprak met de genomineerden vlak na de bekendmaking van hun nominatie.

Leng opende vijftig jaar geleden haar eerste boetiek in Amsterdam. Haar vaak legendarische ontwerpen zijn ware kunstwerken, waarmee onder andere societybekendheid Mathilde Willink de straten in de stad kleurde.

'In de jaren '70 en '80 kon ook alles. Het was een fantastische tijd', herinnert Leng zich. Inmiddels is ze gestopt met het geven van grote shows en het runnen van haar eigen label, maar ze werkt nog steeds als kunstenaar en ontwerper. 'Ik kijk terug met veel plezier. Er zijn ups en downs geweest, maar ik stort me meteen weer op iets nieuws. Niet zeuren of traantjes laten, dat gaat bij mij niet'.

De diepte in
'Ik ben op zoek naar de diepte van de dingen. Geen oppervlakkige dingen, empty chitchat, ik wil graag de diepte in'. Karina Holla is een mimespeler pur sang. Het is tekenend voor haar spel dat ze juist voor een rol waarin ze nauwelijks beweegt in 2018 een Theo d'Or wint. In ROMP speelt ze een oude dame die niet lang meer te leven heeft. 'Ik heb over veel vrouwen stukken gemaakt. En ik vind het altijd spannend als die vrouwen een beetje gewond zijn, dat trekt mij'.


Volgens de jury zijn veel mimespelers en theatermakers, misschien zonder dat ze het zelf weten, schatplichtig aan Holla.

Lees ook: Ramsey Nasr en Hannah Hoekstra winnen Louis d'Or en Theo d'Or

Schitteren en stralen
Als danser was Ted Brandsen tien jaar lang verbonden aan het Nationale Ballet. Daarmee stopte hij in 1991 om zich te ontwikkelen als choreograaf.

'Ik wist wel waar m'n plafond lag als danser, maar ik wist nog niet waar m'n plafond lag als choreograaf'. Brandsen groeide uit tot een vermaard en eigenzinnig choreograaf die voorstellingen maakte voor internationale gezelschappen en festivals. Sinds 2002 is hij actief in de artistieke directie van Het Nationale Ballet en sinds 2012 als directeur. 'Het mooiste aan mijn vak nu, als directeur, is dat ik andere mensen in staat kan stellen om hun talent te ontplooien, om echt te schitteren en te stralen.'

Lees ook: Voor wie is de Amsterdamprijs Beste Prestatie? 'Ontzettend trots op deze nominatie'

Wat krijgt de winnaar?
De prijs voor Bewezen Kwaliteit bestaat uit een bedrag van 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam, ontworpen door vormgever Frederik Roijé. De winnaar wordt op 15 oktober bekend gemaakt vanuit theater de Meervaart.

Even voorstellen
De komende weken stelt AT5 alle genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst aan je voor. De portretten zijn terug te zien op AT5.nl/kunstprijs.