Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College: twintigjarig contract tussen gemeente en Beelen mag niet bij privatisering AEB

17 september 2019, 12.45 uur · Aangepast 17 september 2019, 13.02 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Als de gemeente het Afval Energie Bedrijf (AEB ) aan recyclingbedrijf Beelen zou verkopen, dan kan juridisch niet worden voldaan aan alle eisen van de overnamekandidaat. Het bedrijf wil namelijk dat er een contract voor twintig jaar tussen het bedrijf en de gemeente wordt afgesloten voor de afvalverwerking en dienstverlening in de stad. Volgens het college, die spreekt van een 'bruidsschat', moet dit namelijk openbaar worden aanbesteed als AEB geprivatiseerd wordt.

Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. In de brief wordt uitgelegd waarom de stad voor de toekomst van AEB de voorkeur geeft aan een publieke samenwerking. Dat zou concreet een overeenkomst met afvalverwerker HVC betekenen, dat net zoals AEB een overheidsbedrijf is. Als deze samenwerking definitief wordt, is de gemeente nog maar minderheids-aandeelhouder. Op dit moment bezit Amsterdam nog honderd procent van de aandelen van AEB.

Lees ook: Wethouder Groot Wassink over opstappen Kock: 'Volgens mij zie ik geen crisis'

Privatisering
Het AEB, en vertrokken verantwoordelijk wethouder Udo Kock, hadden de voorkeur voor privatisering. Afvalverwerker Beelen toonde concrete interesse en had in een intentieovereenkomst laten vastleggen dat zij van de gemeente eist dat ze haar meerderheid van aandelen afstaat. Ook eist Beelen dus een afvalcontract tussen het bedrijf en de gemeente voor twintig jaar. Dit laatste is juridisch dus onmogelijk, zo stelt het college. Net zoals bij HVC zou Amsterdam minderheids-aandeelhouder worden van AEB bij een verkoop aan Beelen.

Uit de brief blijkt verder dat er wel een vergaande uitwerking van de plannen ligt voor privatisering. Wethouder Van Doorninck zei vorige week nog tegen de gemeenteraad dat er geen uitgewerkte plannen zouden liggen, die je met elkaar kan vergelijken. Wel zei ze dat er inderdaad een intentieovereenkomst bestond.

Lees ook: Wethouder Van Doorninck over AEB: 'Er ligt geen plan van een private partij'

Toch worden in de brief de plannen van Beelen en HVC wel degelijk met elkaar vergeleken. Over de kosten voor de stad bij privatiseren of samenwerken met HVC schrijft het college namelijk. 'De verwachte hoogtes van beide bedragen onderscheiden zich, op basis van huidige inzichten, weinig van elkaar en dat betekent dat andere factoren zwaarder meewegen. Gegevens zijn nog niet dusdanig uitgehard, dat op voorhand te zeggen is dat de een beter is dan de ander.'

Boekwaarde
Als er wordt gekozen voor een samenwerking met HVC, dan kan de gemeente de boekwaarde van AEB van 140 miljoen euro wegstrepen. Wel wil HVC de leningen die AEB heeft overnemen. Dat gaat ook om tientallen miljoenen euro's. Alleen de gemeente al heeft het bedrijf 114 miljoen euro geleend. Of de aandeelhouders van HVC (tientallen gemeenten uit de regio en waterschappen) hiermee akkoord gaan, is nog maar zeer de vraag. 

Lees ook: 'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB'

De financiële gevolgen voor de stad bij verkoop aan Beelen zouden ook hoog kunnen oplopen. Deze private partij eist namelijk dat de lening van de gemeente (114 miljoen euro) wordt kwijtgescholden. Wel wil Beelen op zeer korte termijn geld storten om het AEB er weer bovenop te krijgen. Dit bedrag kan oplopen tot zo'n 67 miljoen euro.

Het college benadrukt andere opties dan een samenwerking met HVC nog niet worden uitgesloten. De gemeente hoopt binnen een maand meer duidelijkheid te kunnen geven.