Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax start uitstekend in de Champions League en zet Lille met 3-0 opzij

17 september 2019, 22.51 uur · Aangepast 18 september 2019, 06.06 uur

Ajax bewees vanavond dat het voorlopig weinig van zijn Champions League-glans van het vorige wonderseizoen heeft verloren. Met bij vlagen flitsend voetbal werd Lille, de nummer twee van Frankrijk van afgelopen seizoen, met 3-0 aan de kant geschoven.

De rentree op het mooiste club-podium van de wereld begon met een hachelijk momentje, toen Veltman in de zestien kort het shirt van Lille-aanvaller Ikone vastpakte. Maar scheidsrechter Jovanovic zag er terecht niets in. Ajax prikte even later zachtjes terug met een ongevaarlijk schot van Promes. 

Daarna volgde een fase waarin beide ploegen zochten naar een opening, maar Ajax voerde wel langzaam de druk op. Al snel werd duidelijk dat de Amsterdammers, ondanks het verlies van steunpilaren Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schone, nog steeds vloeiend kunnen combineren.

Promes drukt zijn stempel
Het eerste grote gevaar kwam na een kwartiertje van de linkervoet van Hakim Ziyech. De Marokkaan sneed naar binnen, pegelde de bal langs doelman Maignan en raakte hard de paal. Even later was het wel raak. Een loepzuivere draaiende voorzet van Tagliafico belandde op het hoofd van Quincy Promes, die feilloos laag in de hoek kopte, 1-0. Maignan werd daarmee bestraft voor halfslachtig uitkomen, een harde les voor de ploeg die na jaren weer eens mag acteren op dit topniveau. 

Lille zet aan, Ajax pareert
Maar Lille was lang niet verslagen. De ploeg, een mix van internationale ervaring van bijvoorbeeld Jose Fonte (POR) en jeugdig talent, probeerde het tij te keren en wekte ook geen ongevaarlijke indruk met een aantal corners. Maar concrete kansen leverde dat niet op. In de 38ste minuut sloeg even de vlam in de pan, toen Renato Sanches te fel reageerde op een trapje van Nico Tagliafico en hem naar de grond duwde. Na het opstootje dat volgde kreeg hij geel, net als de furieus uit zijn doel gekomen Onana. 

Er volgde nog één kans voor de Amsterdammers, maar Promes had de diep en strak gegeven pass van Alvarez alleen kunnen afmaken met een wereldvolley. Dat was iets te hoog gegrepen voor de bedrijvige aanvaller. Het schot belandde in de handen van de Maignan. Maar de grootste kans kwam voor rekening van de Noord-Fransen. Ikoné kon een uitstekende aanval over links niet afronden. Hij stuitte op Onana en ook de rebound ging over. Een veelbelovende aanval van Ajax werd daarna abrupt afgefloten door Jovanovic, die blijkbaar dorst had. Tot afgrijzen van de woest huilende Arena was het ineens rust.

Smullen
De tweede helft startte geweldig met een kunststukje van tovenaar Ziyech. Hij poortte achteloos een Franse verdediger in het strafschopgebied en schoot met rechts, maar Maignan stond in de weg. Een minuut later schoof Edson Alvarez zijn lange been uit na een passje van Neres en passeerde de Franse keeper dan toch met een halfhoog schot, 2-0.

Het publiek vierde de treffer en masse met het vorig jaar populair geworden nummer 'Pulp Fiction'. En het bleef smullen toen Sergiño Dest en Lisandro Martinez met pirouettes de Fransen doldraaiden. Neres schoot nog in de handen van de Maignan.

Kleine Grootmacht
Toch had Ajax ook zijn slordigheden en bleef Lille loeren. Via Bamba (hard over) en Ikone (kopbal recht op Onana) waren er goede kansen op een aansluitingstreffer. Ajax liet in deze fase iets te veel ruimte aan de Fransen, maar kwam ermee weg. Aan de andere kant schoot Promes iets na het uur een vrije trap bijna binnen. Via de muur ging de bal over de achterlijn. Uit de corner die volgde deelde de kleine grootmacht Nico Tagliafico de genadeklap uit. Hij kwam uitstekend voor zijn man en kopte tegendraads binnen, 3-0. 

Slordigheden
Als er een punt van kritiek mag worden geuit op het spel van de Amsterdammers, dan is het dat er toch ook vaak balverlies werd geleden op plekken waar dat niet hoefde. Ajax leek het ook wel een beetje te geloven na de derde goal en die laksheid kan de ploeg in wedstrijden tegen scherpere tegenstanders opbreken. Gelukkig was Onana wel scherp toen zijn teamgenoten niet alert waren bij een Franse vrije trap en pareerde hij een grote kans van Celik.

Met hoger aangeslagen tegenstanders Chelsea en Valencia nog in aantocht mag Ajax dus nog lang niet zeker zijn van zijn zaak. Maar het is wel prettig om te constateren dat, waar het schip ook moge stranden, dit 'nieuwe' Ajax ook gewoon weer thuis is in de Champions League.