Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Van Al Jazeera tot de BBC: liquidatie Derk Wiersum ook in buitenland groot nieuws

19 september 2019, 07.00 uur · Aangepast 19 september 2019, 09.00 uur

De gewelddadige liquidatie van advocaat Derk Wiersum gisterochtend, is wereldnieuws geworden. De New York Times, Al Jazeera en het internationale persbureau Reuters hebben inmiddels bericht over de dood van Wiersum.

'Dutch lawyer defending witness in drug killings case shot dead', valt te lezen op de voorpagina's van de respectievelijke nieuwsmedia. De artikelen gaan vooral in op kroongetuige Nabil B. die door de 44-jarige Wiersum werd bijgestaan.

Rechtszaak Nabil B.
De Süddeutsche Zeitung spreekt in een longread zelfs van een 'misdaad die de machteloosheid van de staat bewijst'. De Duitse krant heeft het over een moord die ook politiek gezien verstrekkende gevolgen kan hebben, juist omdat Wiersum een kroongetuige bijstond. Ook schrijven ze over Wiersums vrouw, die woensdagochtend bij haar man zou zijn geweest toen hij werd doodgeschoten.

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum

Verder gaan de internationale media vooral in op de rechtszaakzaak waarin Nabil B. kroongetuige is. 'B. is een van verdachten in de zaak tegen zestien mannen die worden verdacht van vijf moorden en een poging tot moord in Nederland tussen 2015 en 2017', schrijft persbureau Reuters.

'Schokgolf'
'De zaak gaat volgend jaar van start, maar B. heeft de politie inmiddels voorzien van 1500 pagina's aan statements tegen de groep verdachten, in ruil voor strafvermindering', duidt ook The New York Times de rol van Nabil B. in de onderwereldoorlog. 

Lees ook: Minister Grapperhaus zet terrorismebestrijding in bij onderzoek moord Wiersum

'De liquidatie van Wiersum, een vader en een ervaren strafrechtadvocaat, heeft een schokgolf door de stad en door het rechtssysteem teweeg gebracht', schrijft Al Jazeera.

'Narco-staat'
De BBC heeft het over 'De Nederlandse gangsterzaak: schok door de moord op advocaat Derk Wiersum'. Het Britse medium quote Jan Struijs, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, die zegt dat Nederland veranderd is in een 'narco-staat'.

Ook Le Parisien benadrukt nog eens 'de ernstige drugsproblemen in de stad'. De Franse krant haalt daarbij het rapport 'De achterkant van Amsterdam' aan. Daarin concludeerden hoogleraar Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp onder meer dat 'drugscriminaliteit vrij spel krijgt in de stad'.