Achtergrond

NL
V

Geweld in de stad: moord op advocaat is nieuw dieptepunt

18 september 2019, 22.20 uur · Aangepast 18 september 2019, 22.47 uur

Met de moord op advocaat Derk Wiersum woensdagochtend vroeg is een nieuw dieptepunt bereikt. Niet een gewone officier van justitie, maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid leidt het onderzoek. Het is de vraag of dat indruk maakt op personen achter de moord.

De moord op Wiersum is een regelrechte klap in het gezicht van politie en justitie. Al een aantal jaar proberen ze grip te krijgen op nietsontziende criminelen die er niet voor terugdeinzen in drukke woonwijken hun vuurwapens te legen.

Jonge criminelen
De verdachte die de advocaat heeft doodgeschoten, wordt geschat tussen de 16 en 20 jaar oud. Dat zou dus passen in het beeld dat bestaat van jonge criminelen die zich laten inzetten voor dit soort misdrijven.

Vorig jaar maart werd pijnlijk duidelijk hoe de rechtsstaat ondermijnd kan worden. Amper een week nadat justitie aankondigde een kroongetuige te hebben gevonden in een grote liquidatiezaak, werd de onschuldige broer van Nabil B. doodgeschoten op de NDSM-werf.

Lees ook: 'Kroongetuige Nabil B. stopt samenwerking met justitie'

Beloning van 100.000 euro
Volgens de opsporingsdiensten zitten deze twee mannen achter de moord: Riduan Taghi en Said Razzouki. Er wordt een beloning van 100 duizend euro per persoon uitgeloofd voor de tip die leidt tot hun aanhouding.

Lees ook: Buurman doodgeschoten advocaat: 'Hij heeft twee jonge kinderen, verschrikkelijk'

Inmiddels worden de twee bij verstek vervolgd in een megaproces, waarin nu zestien verdachten terecht staan voor verschillende moorden en pogingen daartoe. 1 van de zaken draait om de liquidatie van misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok in Laren.

Aanslag gebouw Telegraaf
Justitie vermoedt dat Taghi ook achter de aanslag zit op het gebouw van De Telegraaf in juni vorig jaar. Het zou gaan om een vergeldingsactie vanwege berichtgeving in de krant over de onderwereld.

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum lijkt een nieuw hoofdstuk te zijn in de zaak. Een hoofdstuk waarin het gebruik van geweld tegen onschuldige burgers niet geschuwd wordt.