Start van hoofdcontent

Politiek

nl

65 miljoen gereserveerd in begroting voor problemen AEB: 'It's gonna be a bumpy road'

19 september 2019, 10.15 uur · Aangepast 20 september 2019, 08.53 uur

De stad heeft te maken met grote problemen. Toch benadrukt het college in de begroting voor 2020 vooral de investeringen die er worden gemaakt. Voor eventuele tegenvallers rondom het AEB 'wordt enige ruimte in de begroting vrijgehouden'.

Het onderhoud voor kades en bruggen, de problematiek bij het Afval Energie Bedrijf (AEB), het geweld in Zuidoost, drugscriminaliteit en de enorme vertraging bij het Zuidasdok. Dit zijn slechts enkele nijpende kwesties waarmee de gemeente het komende politieke jaar te maken krijgt. Om de problemen op te lossen, is er bovendien een grote zak geld nodig. 

450 miljoen euro
Vandaag maakt het college bekend 450 miljoen euro te investeren in de stad. Daarmee moeten vooral 'urgente problemen worden aangepakt'. Als voorbeelden worden het woningentekort, ondermijning, drugscriminaliteit en het lerarentekort genoemd. 

De investeringen moeten zorgen voor een 'rechtvaardige, verbonden, duurzame en democratische stad'. 'Een stad van vrijheid waar iedereen zichzelf kan zijn', aldus het college. Maar om de vrijheid te waarborgen, moeten er volgens de bewindslieden wel duidelijke regels opgesteld worden. 

AEB onzeker
Bovendien zijn de donkere wolken boven de stad niet zomaar verdwenen. Het meest omvangrijke probleem betreft op dit moment het voortbestaan van het AEB. De toekomst van de afvalverwerker - waarvan de gemeente nu nog de enige aandeelhouder is - blijft onzeker. Het college geeft tot nu toe de voorkeur aan een overname door afvalverwerker HVC: een publieke partij.

Directieleden van het AEB waarschuwen daarentegen dat de gemeente waarschijnlijk zelf de knip moet gaan trekken, als de afvalverwerker niet geprivatiseerd wordt. Ook wethouder Udo Kock (D66) voorzag problemen. Hij stapte op toen bleek dat zijn collega's niks bleken te zien in privatisering. 

Lees ook: AEB-directie waarschuwt voor faillissement bij uitblijven van privatisering

Het is onduidelijk hoeveel de gemeente investeert om eventuele problemen op te kunnen vangen. 'Het is nog te vroeg om iets te melden over de financiële gevolgen van de ontwikkelingen rondom AEB. Het college houdt enige ruimte in de begroting vrij om eventuele tegenvallers op te vangen.'

'Bumpy road'
Tijdens een presentatie geeft wethouder Groot Wassink - die tijdelijk de portefeuille 'financiën' beheert nu Kock is opgestapt - vanochtend iets meer duidelijkheid. Er blijkt 'incidenteel' toch alvast 65 miljoen euro gereserveerd te zijn voor het AEB. 

Op de vraag of dat genoeg zal zijn, antwoordt de wethouder: 'It's gonna be a bumpy road'. 

Handhaving
Na opnieuw twee schietpartijen gisteren, kan het college bovendien niet om het thema 'veiligheid' heen. Daarom wordt er 7 miljoen euro uitgetrokken om handhavers te voorzien van bodycams. Ook gaat er 6 miljoen euro naar extra handhavers op straat. 

Lees ook: Handhaver krijgt extra ondersteuning met bodycam: 'Ik voel me er zeker veiliger door'

Daarnaast is het de bedoeling dat toeristen meer gaan bijdragen 'aan de kosten die Amsterdam betaalt om de stad veilig en schoon te houden'. Zo moeten bezoekers bij elke hotelovernachting 3 euro per nacht gaan betalen, bovenop de toeristenbelasting die ze al betalen.

Tegenvallers
Maar de aantrekkingskracht van Amsterdam heeft volgens het college ook positieve gevolgen. Zo komen er steeds meer buitenlandse bedrijven naar de stad, waardoor de banenkans groeit. Door de Brexit zou deze trend alleen maar toenemen. 

Lees ook: Buitenlandse bedrijven in de stad goed voor 7200 nieuwe banen

De economie groeit dan ook in 2020: naar verwachting met 2,3 procent. Toch krijgt de gemeente zelf te maken met een aantal behoorlijke tegenvallers. Zo is er door het Rijk 20,3 miljoen euro gekort op het gemeentefonds. Dat moet door het college worden opgevangen. Deze tegenvaller loopt zelfs op tot 47 miljoen euro in 2023.