Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vlaggen halfstok en bloemen voor advocaat Derk Wiersum

19 september 2019, 10.47 uur · Aangepast 19 september 2019, 11.56 uur

Op verschillende plekken in de stad hangt de vlag halfstok. Daarmee wordt advocaat Derk Wiersum herdacht. Hij werd gisterochtend doodgeschoten in Buitenveldert.

De Orde van Advocaten heeft opgeroepen om de vlag halfstok te hangen. Rechtbanken en advocatenkantoren in het hele land geven daar gehoor aan. 'Iedere advocaat moet zonder angst of terughoudendheid kunnen werken en daarbij de belangen van zijn of haar cliënt kunnen behartigen', laat een van de kantoren weten. 

Ook bij het hoofdgebouw van de Raad van State wappert de vlag. 'De gewelddadige dood van advocaat Derk Wiersum schokt de samenleving en schendt een fundament van de rechtsstaat', stelt vice-president Thom de Graaf. 'Wij leven mee met de naasten van Derk Wiersum en met zijn collega's in de Advocaten Orde.'

Bloemen
Veel mensen hebben bovendien een bloemetje neergelegd bij Wiersum's eigen kantoor. Inmiddels is een groot deel van de stoep bezaaid met mooie en kleurrijke boeketten. 'We zijn diep geschokt door het overlijden van onze bevriende collega', is te lezen op een kaart. 

Politiek
Vanuit de politiek is er al meerdere keren aandacht besteed aan de dood van de advocaat. Zo werd gisteren een minuut stilte gehouden in de Stopera, om Wiersum te herdenken. Bovendien uitte premier Mark Rutte vandaag zijn medeleven aan het begin van de Algemene Beschouwingen.