Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Minister Grapperhaus staat open voor hogere beloning gouden tip topcrimineel

20 september 2019, 09.32 uur · Aangepast 20 september 2019, 10.16 uur

Minister Ferd Grapperhaus lijkt gehoor te willen geven aan de oproep om de beloning te verhogen voor de gouden tip, die leidt tot de aanhouding van een topcrimineel.

Dat liet de minister doorschemeren in een interview met een verslaggever van Jinek

Nadat advocaat Derk Wiersum afgelopen woensdag werd vermoord, laaide de discussie over tipgeld weer op. Zo geven meerdere Tweede Kamerleden aan het bedrag niet hoog genoeg te vinden. 

Kroongetuige
Wiersum was de advocaat van Nabil B. De kroongetuige geldt als een belangrijke troef voor justitie, in het proces rond topcrimineel Ridouan Taghi. Wel zijn er geruchten dat Nabil de samenwerking stop wil zetten. 

Lees ook: 'Kroongetuige Nabil B. stopt samenwerking met justitie'

Er is dan ook al veel gebeurd: eerder werd de broer van de kroongetuige al doodgeschoten. Vermoed wordt dat de moord op Wiersum ook te maken heeft met de getuigenissen over Taghi. 

Gouden tip
Ondanks deze gebeurtenissen is de beloning voor de gouden tip rond Taghi opvallend laag, vinden meerdere politici. Er wordt 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie. Dat is te weinig, beaamt misdaadverslaggever Peter R. De Vries. Hij spreekt zelfs van 'fooigeld'. 

Volgens De Vries moet het bedrag verhoogd worden, omdat mensen anders niet gaan praten. Zelf stelt hij een beloning van zo'n twee miljoen euro voor. 

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum

'Ik vind wat hij zegt heel begrijpelijk', luidt de reactie van Grapperhaus. 'Ik heb ook al besloten dat er een Kamerdebat komt na die afschuwelijke moord.'

Bovendien is de minister van plan om een brief naar de Tweede Kamer te sturen naar aanleiding van de dood van de advocaat. Wat de strekking daarvan is, wil hij nog niet zeggen. 

Nieuwe advocaat
Volgende week dinsdag wordt het proces rondom Nabil B. hervat. Hij krijgt dan een nieuwe advocaat, wiens naam mogelijk geheel onbekend blijft. 

Hoewel de schrik er goed in zit na het geweld van afgelopen week, zijn niet alle advocaten bang om de rol van Wiersum over te nemen. Strafpleiter Peter Schouten heeft zich al gemeld bij de rechtbank, schrijft het AD. 'Dit is een principekwestie', legt hij uit.

Hij doet ook een oproep aan andere advocaten om zich te melden voor de verdediging van B. Gisteren werd al bekend dat de nieuwe advocaat van de kroongetuige mogelijk anoniem zijn of haar werk gaat doen.