Start van hoofdcontent

Stad

nl

Percentage taxi-ongevallen in Amsterdam fors hoger dan landelijk gemiddelde

20 september 2019, 16.20 uur · Aangepast 20 september 2019, 17.04 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Van het aantal auto-ongevallen waarbij in Amsterdam een of meerdere gewonden vielen, was in 8,1 procent van de gevallen een taxi betrokken. Dat percentage ligt fors hoger dan in andere gemeentes.

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gisteren in antwoord op Kamervragen heeft gepubliceerd. Dat percentage ligt in heel Nederland op 1,7% en in geen enkele gemeente hoger dan in Amsterdam. 

Lees ook: Fietsster (24) overleden na aanrijding met taxi Heemstedestraat

Gestegen
Na 2015 steeg het aandeel slachtoffers in verkeersongevallen met taxi's. Dit komt doordat het aantal slachtoffers in taxiongevallen is gestegen, terwijl het aantal slachtoffers in niet-taxiongevallen is teruggelopen. 

In de periode tussen 2009 en 2018 vielen er 526 slachtoffers (doden en gewonden) bij ongelukken met taxi's in Amsterdam. Dat aantal is ongeveer een kwart van het totale aantal slachtoffers met taxi's in Nederland in die periode. 

Geen onderscheid
Voor de analyse in het rapport is gebruik gemaakt van door de politie geregistreerde verkeersongevallen en -slachtoffers. Er kon geen onderscheid gemaakt worden tussen taxi's die bij een Toegestane Taxi Organisatie (TTO) zijn aangesloten en taxi's die via een app besteld worden, zoals Uber-taxi's. De opstellers van het rapport stellen wel voor om daar later verder onderzoek naar te laten doen.

Lees ook: Drie gewonden bij aanrijding tussen taxi en auto in Zuidoost

Van Veldhoven schrijft dat de toename van het aantal ongevallen haar zorgen baart en dat ze een beter beeld van de oorzaken wil. 'Ik ga daarom samen met Amsterdam en Utrecht in gesprek om te achterhalen wat de verklaring of de oorzaken kunnen zijn van het stijgende aandeel ongevallen met taxi’s ten opzichte van het landelijke beeld.'