Politiek

HVC start onderzoek naar haalbaarheid overname AEB

20 september 2019, 17.16 uur · Aangepast 20 september 2019, 18.13 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Afvalverwerker HVC start een periode van onderzoek waarin wordt gekeken naar de mogelijkheid het Afval Energie Bedrijf (AEB) over te nemen.

Dat heeft de directie van HVC vandaag gemeld aan de aandeelhouders van het bedrijf. Tijdens de bijeenkomst zijn de aandeelhoudende gemeenten en waterschappen bijgepraat over het hele proces rondom het AEB. Het bedrijf zegt verder dat een eventuele overname perspectief biedt voor alle aandeelhouders van HVC. 

Lees ook: 'AEB was bijna verkocht aan recyclebedrijf uit Harderwijk'

Om te beginnen zal een kort oriënterend onderzoek van drie of vier weken plaatsvinden. Dat onderzoek moet de haalbaarheid van een overname in kaart brengen. Wanneer de uitkomsten van dat onderzoek positief blijken, gaat HVC een grondiger onderzoek doen naar alle relevante aspecten. 

Woensdag lieten de coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks weten te willen dat het stadsbestuur meer toekomstscenario's voor het AEB onderzoekt dan alleen een overname door HVC. Dit terwijl het stadsbestuur eerst nog aangaf een voorkeur te hebben voor HVC, omdat het bedrijf een goede staat van dienst zou hebben.

Lees ook: Dossier Afval Energie Bedrijf Amsterdam

Een woordvoerder van HVC laat aan AT5 weten niet te kunnen zeggen wanneer er gestart wordt met het oriënterend onderzoek en ook niet of een definitieve 'ja' van de gemeenteraad wordt afgewacht. 

Eerder gaven enkele aandeelhouders van HVC aan kritisch te staan tegenover een eventuele overname van AEB door HVC. 'Bij een fusie en een huwelijk heb je twee partners nodig die alle twee willen, maar wij weten officiëel helemaal van niks, dus dat verraste ons wel ja', zei Piet Burgering, raadslid in Heemskerk, een van de aandeelhoudende gemeenten, vorige week tegen AT5.