Politiek

Stadsbestuur 'niet gelukkig' met boetes voor straatintimidatie in Sloterpark

20 september 2019, 23.16 uur

Whatsapp

Het stadsbestuur is niet blij met de gang van zaken rondom de uitgeschreven boetes voor straatintimidatie in het Sloterpark. Die werden in juni van dit jaar uitgedeeld na de inzet van lokagentes. Er geldt op dit moment namelijk nog een waarschuwingsperiode voor het straatintimidatieverbod.

De boetes die de aangehouden mannen vanwege aanstootgevende taal en gedrag kregen, moesten daarom geseponeerd worden. VVD-fractievoorzitter Marianne Poot vond het seponeren een 'zwak en averechts signaal' en vroeg het stadsbestuur om opheldering. 

Lees ook: Vrouwelijke lokagenten doen drie aanhoudingen rond Sloterplas

Bijvangst
Het stadsbestuur zegt de opvatting van Poot niet te delen. 'Het college is echter niet gelukkig met de gang van zaken in dit specifieke geval.(...) Deze agenten hebben tijdens deze actie als 'bijvangst' geschreven op het APV artikel 2.2A (verbod straatintimidatie) waarvoor een waarschuwingsperiode geldt. Dit had niet moeten gebeuren.'

Halsema heeft de 'ongelukkige gang van zaken' daarom op 31 juli tijdens het zogeheten Driehoeksoverleg, tussen burgemeester, hoofdcommissaris van de politie en hoofdofficier van justitie, aangekaart. Omdat de Driehoek in januari al besloten had de waarschuwingsperiode voort te zetten, moesten de bekeuringen wel worden ingetrokken. 

Lees ook: Ambrien (16) gaat de strijd aan tegen straatintimidatie

Hoger beroep Rotterdam
De reden voor het voortzetten van de waarschuwingsperiode is dat er nog een hoger beroep loopt bij het Gerechtshof in Den Haag over een boete voor straatintimidatie. De zitting is gepland op 12 november 2019. Volgens het stadsbestuur kan die zitting ook gevolgen hebben voor de situatie in Amsterdam.

Toch wordt het politieoptreden in het Sloterpark niet als tevergeefs omschreven. Zo waren er meerdere klachten van bezoekers van het park en werd er door de inzet van lokagenten een 'stevig signaal' gegeven. 'De indruk van de politie is dat het optreden het veiligheidsgevoel van bezoekers heeft versterkt en dat het de meldingsbereidheid heeft verhoogd.'

Lees ook: Bete jogt niet meer alleen in het Sloterpark na aanranding

In de week dat de lokagenten werden ingezet werden er geen strafbare feiten geconstateerd die onder het Wetboek van Strafrecht vallen. Naast de drie inmiddels ingetrokken boetes zijn er ook twee waarschuwingen wegens straatintimidatie gegeven.

Whatsapp