Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bouwbedrijven de dupe van slechte staat kades en bruggen'

21 september 2019, 11.51 uur

Door de slechte staat van de kades en bruggen in Amsterdam, kunnen zwaar beladen vrachtwagens niet overal meer komen in de stad. Dit zorgt voor hogere kosten voor bouwbedrijven.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland trekt in Het Parool aan de bel. Sinds begin dit jaar gelden voor vrachtwagens strenge regels voor bepaalde delen van het centrum. Sommige plekken zijn überhaupt niet toegankelijk voor vrachtwagens en hele zware ladingen komen de stad niet meer in. Dit wordt onder meer gedaan om de verzwakte kades en bruggen te ontlasten.

Lees ook: Megaoperatie vernieuwen kades en bruggen gaat twintig jaar duren

Eén van de gevolgen hiervan is dat vrachtwagens bij bouwprojecten meerdere keren heen en weer moeten rijden, omdat ze maar een halve vracht hebben. Ook wordt er veel omgereden. Dit zorgt voor hogere kosten bij de bouwondernemingen. 

Niet alleen bouwbedrijven ondervinden negatieve gevolgen. Omdat zij ten opzichte van de oude situatie meer vrachtwagens nodig hebben om dezelfde hoeveelheid materiaal te vervoeren, kunnen de strengere regels juist voor méér vrachtwagens in de stad zorgen. Dit betekent meer drukte in het verkeer en meer uitstoot van de vrachtwagens.