Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toeristenlogies in centrum mocht gesloten worden om brandonveiligheid

21 september 2019, 14.16 uur · Aangepast 21 september 2019, 14.28 uur

Een pand in het centrum dat gebruikt werd voor toeristische verhuur mocht door de gemeente gesloten worden in verband met de brandveiligheid. Dat heeft een rechter deze week besloten.

De gemeente sloot het pand, met twee adressen, nadat er bij een controle door de brandweer tekortkomingen aan de brandveiligheid waren geconstateerd. Zo was er geen brandmeldingsinstallatie, geen vluchtwegaanduidingen en bleken er in het pand ook geen blusmiddelen en geen zelfsluitende deuren aanwezig.

Sloten vervangen
Bij kleinschalige toeristische verhuurlocaties hoeft dat geen probleem te zijn. Maar omdat er op de twee adressen in totaal negen slaapplaatsen werden aangetroffen, is er sprake van een logiesgebouw en daar is een omgevingsvergunning voor nodig.

Lees ook: Zeecontainers als illegaal hotel verhuurd via Airbnb: 'Heel brutaal'

Omdat die vergunning ontbrak besloot de gemeente het pand per direct te sluiten. De sloten van de twee adressen werden vervangen.

Sleutelkluis voor werklieden
De eigenaar van het pand verklaarde tijdens de zitting dat de sleutelkluisjes die buiten bij het pand hingen, bedoeld waren voor werklieden die zouden gaan verbouwen. Zij zei ook huurders te hebben gevonden voor de woningen.

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

De rechter oordeelde dat de sluiting door de gemeente terecht is. Het pand zal daarom voor ten minste drie maanden dichtgetimmerd blijven.