Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groene daken en stenen bankjes voor nieuwe marktboxen Waterlooplein

21 september 2019, 15.47 uur · Aangepast 21 september 2019, 16.03 uur · Foto: Atelier Puuur

Het is een van de bekendste markten van de stad: die op het Waterlooplein. Komend jaar start de verbouwing en worden onder andere de oude stalen marktboxen vervangen. Deze week koos de gemeente voor het winnende ontwerp.

Atelier Puuur won die wedstrijd en dus komen er op het vernieuwde Waterlooplein marktboxen te staan gemaakt van hout en glas en met een groen dak. Als de boxen ingeklapt zijn dan is er langs de wanden plek om op stenen bankjes te zitten. Ze worden zacht verlicht en op het glas kan kunst worden aangebracht.

In de marktboxen kunnen marktlieden straks hun koopwaar opslaan. Het ontwerp van Atelier Puuur wordt nu in samenwerking met de marktondernemers en buurtbewoners verder uitgewerkt.

Minder kraampjes
De herinrichting van het Waterlooplein, die in oktober 2020 moet beginnen, heeft al voor de nodige onrust gezorgd. Zo wil de gemeente dat de markt wordt verkleind en dat er minder kraampjes komen. Een gedeelte van het plein voor de Mozes en Aäronkerk moet zelfs helemaal vrij blijven.

Lees ook: Vrees voor vernieuwing Waterlooplein: 'Unieke karakter gaat verloren'

Niet alleen het plein wordt in de komende jaren opgeknapt, dat geldt ook voor de begane grond van de aan het plein gelegen Stopera. Die verbouwing gaat naar schatting tien miljoen euro kosten.

Atelier Puuur