Stad

NL
V

Organisatie Dam tot Damloop: 'Mogelijk levens gered met koelbaden'

22 september 2019, 17.44 uur · Aangepast 22 september 2019, 20.37 uur

Met temperaturen rond de 25 graden was het volgens de organisatie moeilijk te voorspellen hoe de Dam tot Damloop zou verlopen. Uiteindelijk werd besloten het evenement door te laten gaan met extra maatregelen. Zo werden dit jaar voor het eerst vier koelbaden ingezet waarin oververhitte hardlopers konden afkoelen.

'Dat 15 graden geen problemen oplevert en dat het met temperaturen boven de 25 graden te warm is, dat weten we. Maar daar tussenin beslis je om het door te laten gaan met extra maatregelen. We zullen het verloop van vandaag weer analyseren om te kijken of onze inzet voldoende was', aldus medisch coördinator Tom Wiggers. 

Lees ook: Dam tot Damloop gestaakt op verzoek van hulpdiensten

Hoeveel mensen er precies onwel zijn geworden is nog niet duidelijk. 'We hadden zeer ruime medische voorzieningen. Je moet denken aan om de 500 meter een EHBO-post, we hielden rekening met zo'n 30 tot 40 keer een ambulance-inzet, en dit bleken we inderdaad ook nodig te hebben. Of dit er uiteindelijk nog meer waren, kan ik op dit moment nog niet zeggen', vertelt organisator Ron van der Jagt. 

Inschatting
Of het beter was geweest om de Dam tot Damloop dit jaar niet door te laten gaan, vindt Wiggers nog moeilijk te beoordelen. 'Er wordt altijd een inschatting gemaakt of de inzet van het medisch personeel niet zodanig groot is dat de rest van de normale zorg in het geding komt. Om dit te voorkomen is uiteindelijk besloten de laatste groepen niet te laten gaan', aldus Wiggers. 

Lees ook: Dam tot Damloop in beeld: de winnaars gehuldigd, amateurs nog onderweg

Dit jaar werden voor het eerst vier koelbaden ingezet langs de route om oververhitte hardlopers af te koelen. Deze bleken met de hoge temperaturen geen overbodige luxe. 'We hebben de baden heel veel nodig gehad en zijn heel blij dat we ze hadden', aldus Wiggers. 'Het zou zomaar kunnen dat we daarmee vandaag levens hebben gered', meent Van der Jagt. 

AT5

AT5