Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kwart Amsterdammers kampt met schulden: 'Schaam je niet, vraag hulp'

8 oktober 2019, 10.37 uur · Aangepast 17 juli 2020, 17.13 uur · Door Redactie

Het percentage Amsterdammers met schulden is groot. Volgens OIS heeft maar liefst een kwart van de Amsterdammers te maken met geldproblemen.

In de schulden terechtkomen kan op tal van manieren. Verlies van werk, ziekte of een scheiding kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in de financiële problemen belandt. 

Voor de groep Amsterdammers met schulden is gelukkig hulp. Zo kunnen Amsterdammers met geldproblemen terecht op gemeentelijke spreekuren door de hele stad. Tijdens deze spreekuren kunnen ze samen met hulpverleners werken aan hun betalingsachterstand.

'Je kunt terecht voor hulp bij het ordenen van je administratie, om betalingsregelingen te treffen en voor het aanvragen van voorzieningen, en toeslagen', vertelt schuldhulpverlener Roos Aveloo in Amsterdam Informeert. 'En de hulp is gratis'. 

Schuldgevoel
Dayenne Tempo zat diep in de schulden. 'In mijn geval was ik depressief. Dag en nacht zorgen maken, dat kan een mensen opbreken. Je voelt je ook schuldig en de weg naar hulp vond ik heel moelijk'. 

Dayenne kon haar financiële problemen delen tijdens de spreekuren. Ze vond samen met de hulpverlener manieren om haar schulden af te lossen. 'Deze hulp is voor iedereen toegankelijk en gratis,' vertelt hulpverleenster Roos Aveloo. Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen van deze voorzieningen gebruik maken. 'De financiële situatie wordt anders alleen maar erger.'

Lees ook: Amsterdammers met schulden in de toekomst sneller geholpen

Durf hulp te vragen 
Dayenne beaamt de noodzaak van de hulp. 'Mijn tip aan de mensen die nu met geldproblemen te kampen hebben is: durf hulp te vragen. Je hoeft je er niet voor te schamen'.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/geldproblemen