Ajax na moeizame eerste helft ruim langs Fortuna Sittard

25 september 2019, 22.41 uur · Aangepast 25 september 2019, 22.51 uur

Ajax heeft vanavond met 5-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Na een moeizame eerste helft gingen beide ploegen rusten met 0-0, waarna Ajax in de tweede helft, mede door een hattrick van Quincy Promes, orde op zaken stelde.

Bij Ajax startte Donny van de Beek voor het eerst sinds ruim een maand weer in de basis. Van de Beek was in de tussentijd afwezig door een hamstringblessure, om afgelopen zondag tegen PSV als invaller zijn rentree te maken. Ook voor Razvan Marin had Erik ten Hag een basisplaats ingeruimd. Daardoor startte Lisandro Martínez voor het eerst dit seizoen op de bank.

Moeizame eerste helft
Het eerste echte gevaar van de kant van Ajax kwam na een kwartier, toen Dušan Tadić een voorzet van David Neres kon inkoppen, maar de bal ging ruim over. Ook Quincy Promes was in een voor Ajax moeizaam verlopende eerste helft twee keer gevaarlijk, maar beide keren voorkwam Fortuna-doelman Alexei Koșelev een Amsterdamse voorsprong.

In de 37e minuut was het verrassend genoeg Fortuna Sittard dat de grootste kans tot dan toe kreeg. Fortuna-spits Bassala Sambou werd weggestuurd met een lange bal, waarna André Onana ver uit zijn doel kwam. Onana was niet op tijd bij de bal, waardoor Sambou de bal op het lege doel kon schieten. Met een goede ingreep op de doellijn wist Daley Blind een achterstand te voorkomen. Op slag van rust kregen de bezoekers nog een goede kans op de voorsprong. Rechtsback Felix Passlack mocht in het strafschopgebied van Ajax uithalen, maar mikte net naast.

Tulband en badmuts
Een ander opvallend moment uit de eerste helft was de hoofdblessure die Nico Tagliafico opliep in een duel met Koșelev. Om het bloedende hoofd van de Argentijn werd eerst een tulband gewikkeld, kort voor rust werd die vervangen door een badmuts.

Met Klaas-Jan Huntelaar in de ploeg voor Edson Álvarez startte Ajax na rust een stuk sterker, wat in de 50e minuut resulteerde in een voorsprong. Promes tikte de bal van dichtbij binnen na een voorzet van Tadić. Die tussenstand van 1-0 stond maar kort op het scorebord, want drie minuten later stond het al 2-0 na een klutssituatie voor de Limburgse goal. Via Huntelaar kwam de bal bij Neres terecht, die het laatste tikje gaf.

In de 68e minuut vergrootte Promes met zijn tweede van de avond de voorsprong voor Ajax. Marin punterde de bal van afstand op de handen van Koșelev, die niet kon voorkomen dat Promes de rebound binnenwerkte. Ook Fortuna-speler Cian Harries wist het doel nog te vinden, maar dat zal niet het doel geweest zijn waarop hij hoopte. De Welshman veranderde een voorzet van richting waardoor de bal achter zijn eigen keeper belandde: 4-0.

Hattrick
Daarmee was het nog niet gedaan met de goals in Amsterdam. Promes bepaalde de eindstand een kleine tien minuten voor tijd met zijn derde van de avond namelijk op 5-0. Het was zijn vijfde goal dit seizoen in de Eredivisie, waarmee de geboren Amsterdammer nu met Tadić gedeeld clubtopscorer in de competitie is.

Door de winst klimt Ajax op doelsaldo weer over PSV heen naar de koppositie in de Eredivisie. Beide ploegen staan nu op 17 punten uit 7 wedstrijden. Aanstaande zaterdag speelt Ajax de volgende competitiewedstrijd, dan komt FC Groningen op bezoek in Amsterdam.