Stad

Onderzeeër Foxtrot definitief weg bij NDSM

27 september 2019, 16.07 uur · Aangepast 27 september 2019, 16.27 uur

Whatsapp

Onderzeeboot Foxtrot moet definitief weg bij de NDSM-werf. Het schip wordt verwijderd omdat het in zeer slechte staat zou verkeren.

De Foxtrot B-80 zou veel asbest en afvalstoffen bevatten, meldt de gemeente. Daarnaast zou het schip behoorlijk roestig zijn. Om die reden heeft het stadsbestuur besloten om de Foxtrot te verplaatsen naar een slooplocatie.

Vanaf 25 november worden de voorbereidingen voor de sloop gestart. Een metaalverwerkingsbedrijf uit Delfzijl gaat het schip demonteren.

Lees ook: Onderzeeër Foxtrot wordt gereed gemaakt voor definitief vertrek NDSM

Project ondernemers
De Foxtrot komt uit Letland en werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. In 1991 haalde een groep ondernemers de onderzeeër naar Nederland. Sinds 2002 ligt het schip in de NDSM-haven. 

De ondernemers waren van plan om in de Foxtrot presentaties en bijeenkomsten te houden. Dat project mislukte, waardoor het schip sinds lange tijd ongebruikt in het IJ bleef liggen.

Lees ook: Belgisch bedrijf hoeft onderzeeër Foxtrot niet weg te halen bij NDSM

Transport naar Rotterdam
In december wordt de onderzeeër de haven uitgesleept richting Rotterdam. Het slopen zal naar verwachting een groot deel van 2020 in beslag nemen.

Whatsapp