Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kroongetuige Nabil B. heeft nieuwe advocaat

27 september 2019, 16.38 uur · Aangepast 27 september 2019, 21.18 uur

Kroongetuige Nabil B. heeft een nieuwe advocaat. Dat zegt Simeon Burmeister, plaatsvervangend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, in het AT5-programma Park Politiek.

De vorige advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, werd vorige week voor zijn woning in Buitenveldert doodgeschoten. Die moord ging als een schok door Nederland. De rechtbank is volgens Burmeister op de hoogte van wie de advocaat is.

Burmeister gaat verder niet in op de identiteit van de advocaat, maar zegt wel dat het niet gaat om Peter Schouten, die enkele dagen na de moord aangaf zich beschikbaar te stellen. Eerder zei Burmeister tegen AT5 dat de nieuwe advocaat van B. mogelijk anoniem zou blijven. Of de identiteit van de nieuwe advocaat van B. nog bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk.

'Voor het eerst onveilig gevoeld'
Burmeister, zelf ook strafpleiter, zegt verder dat de moord op Wiersum hem voor het eerst echt heeft laten nadenken over zijn eigen veiligheid. 'In principe wordt een advocaat nooit bedreigd. Ze hebben ons ook echt heel hard nodig. Ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld, dus dit is wel een uitzonderlijke situatie.'

Lees ook: Bloemenzee bij kantoor vermoorde Derk Wiersum groeit: 'Stop met deze waanzin'

Een andere beroepsgroep die gevolgen ervaart van de moord op Wiersum is die van de journalistiek, legt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten uit.

'Het is natuurlijk anders omdat het niet de beroepsgroep is die je vertegenwoordigt. Maar je merkte ook meteen dat dezelfde groep die een deel van onze collega's bedreigt, zoals John van den Heuvel, Paul Vugts en Mick van Wely, hier dus echt laat zien dat het niet bij bedreigingen blijft, maar dat ze ook bereid zijn om in de groep rondom dat interne circuitje heen dit soort absurde moorden te plegen.'

Kijk hier de hele aflevering van Park Politiek.