Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Britse illustrator tekende Amsterdamse grachten tot in kleinste details na

29 september 2019, 21.00 uur

Al meer dan 60 jaar is Brian Delf uit Oxford professioneel illustrator en de laatste jaren heeft hij gewerkt aan een project waar hij naar eigen zeggen ontzettend veel plezier aan heeft beleefd: de Grachten van Amsterdam.

Ruim tien jaar lang tekende Delf alle grachtenpanden aan het Singel, de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Brouwersgracht na. Hij ging erg precies te werk en legde van ieder huis de architectuur, bouwmaterialen en bouwkundige details nauwkeurig vast.

Fascinatie voor grachtenpanden
Delf raakte gefascineerd door de grachten toen hij voor de zoveelste keer in Amsterdam was voor een stedentrip. Hier moest hij iets mee, vond de illustrator. 'Ik besloot een kaart te maken van de grachten. Ik begon met het natekenen van het Singel. Toen dit vorderde, begon ik aan de andere vier grachten.'

Foto’s
Omdat Delf in Oxford woont en dus niet elke dag aan de grachten kon gaan zitten, moest hij een creatieve manier bedenken om ze na te kunnen tekenen. Jaarlijks bracht hij zo’n drie keer een bezoekje aan Amsterdam. Hij nam dan zijn camera mee, en ging op pad om ieder huis te fotograferen.

'Tijdens ieder bezoek fotografeerde ik weer een aantal nieuwe huizen. Vervolgens ging ik thuis aan de slag. Ik spendeerde uren aan het in verhouding brengen van de verschillende blokken met huizen. Tenslotte zette ik de foto's om in een tekening op papier', vertelt Delf. 

Huis Bartolotti
Na ruim een decennium bijna dagelijks de grachten te hebben bewonderd is er één pand die er voor de Brit echt uitspringt: het Bartolotti huis aan de Herengracht. Delf: 'Dit huis is mijn favoriet door de vele details en de verschillende texturen. Dat maakt het heel interessant om na te tekenen.'

Het boek de Grachten van Amsterdam is nu te verkrijgen in de boekhandel.